A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tízmillióra büntette az Union Biztosítót az MNB


A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjtarifával volt gond. 


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tízmillió forintos felügyeleti bírságot szabott ki az Union Biztosítóra (a bécsi székhelyű, tőzsdén jegyzett Vienna Insurance Group cégcsoport tagjára), mert a júliustól alkalmazandó díjtarifája alapján a biztosító ötnél több gépjármű esetén a nem természetes személy ügyfeleinek egyedi szerződésekként nem, csak flottás kötvénnyel teszi lehetővé a kgfb megkötését – derül ki az MNB közleményéből.

Ez a megoldás jogszabálysértő, így a büntetésen felül az MNB kötelezte a biztosítót kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjtarifájának újbóli meghirdetésére.

A jegybank az Union ellenőrzése során megállapította, hogy a díjtarifa bevezető, általános rendelkezései olyan kikötést tartalmaznak, amely szerint egy jogi személy, egyéni vállalkozó vagy egyéni cég üzemben tartó részéről azonos kockázatviselési kezdetre, öt gépjárművet meghaladó járműcsoportnál a kgfb szerződés kizárólag flottaszerződésként köthető meg.

Azonban a kgfb-t nyújtó biztosítók nem korlátozhatják az üzembentartó törvény általi szerződéskötési lehetőségeit, s nem szűkíthetik saját ajánlatbefogadási és szerződéskötési kötelezettségüket sem.

Az MNB a feltárt jogsértés miatt 10 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki az Union biztosítóra, kötelezte a jogsértő kikötés törlésére és a kgfb-díjtarifa újbóli meghirdetésére.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések