A legényfogó levesben annyi hús és zöldség fő együtt, hogy valóban megáll benne a kanál.
A legényfogó levesben van minden, amivel annak idején a lányos házban el tudták kápráztatni a kérőt: omlós csirkemell, vasban gazdag csirkemáj, sok zöldség, mindezt pedig tejföl varázsolja krémessé. Különösen jót tesz neki a friss vagy szárított, fanyar ízű tárkony, amit mindig a főzési idő végén kell a fazékba tenni.
Hozzávalók 4 személyre
👉 30 dkg csirkemell
👉 20 dkg csirkemáj
👉 15 dkg tejföl
👉 15 dkg gomba
👉 15 dkg zöldborsó
👉 2 sárgarépa
👉 2 szál zellerzöld
👉 1 kis zellergumó
👉 1 hagyma
👉 1 kis paradicsom
👉 1 fehérrépa
👉 1 l alaplé
👉 1 evőkanál citromlé
👉 1 teáskanál tárkony
👉 só
👉 bors
👉 olaj
Elkészítés:
A hagymát vágd apróra, és kevés olajon párold puhára. Add hozzá a felkockázott csirkemellet, sózd, borsozd, kevergetve süsd fehéredésig, majd öntsd fel alaplével.
A zöldségeket készítsd elő. A répákat és a zellert tisztítsd meg és szeleteld fel. A gombát is vágd darabokra, a zöldborsót, ha szükséges, fejtsd ki a hüvelyéből, a paradicsomot vágd kockákra. Öntsd az egészet a levesbe, tegyél bele két szál egészben hagyott zellerzöldet, szórd meg sóval és borssal, és lassú tűzön egy óra alatt főzd össze.
Amikor már csak tíz perc van hátra a főzésből, kockázd fel a májat, és add a leveshez. Kanalazd bele a tejfölt, szórd meg tárkonnyal, és forrald össze. A legvégén savanyítsd egy evőkanál citromlével, és halászd ki belőle a zellerzöldet.
0 Megjegyzések