A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Putyin szerint szünetel a nagy ukrán ellentámadás, mert súlyos veszteségeket szenvedtek


A frontvonalon most "egyfajta nyugalom" van, mivel az ukrán csapatok komoly veszteségeket szenvedtek el személyi és felszerelési állományukban - mondta Vlagyimir Putyin elnök a Russia 24 műsorában megjelent interjúban Pavel Zarubinnak. 


"A harci műveletek bizonyos elemei természetesen zajlanak - lövések, harci felderítés. Aktív offenzívák egyelőre nincsenek" - mondta.

Az elnök elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők (AFU) most úgy tűnik, hogy helyreállítja a harci képességeket azáltal, hogy új egységeket egyesít azokból a dandárokból, amelyek súlyos veszteségeket szenvedtek, amikor megpróbálták áttörni az orosz védelmet.

"Tegnap estétől - nem a személyi veszteségekről beszélek - ezek nagyon jelentősek, nagyon jelentősek - embereink 245 ellenséges harckocsit és mintegy 678 különböző típusú páncélozott járművet vertek szét"

- mondta Putyin.

Az államfő szerint a sérült járművek között Leopard harckocsik, francia kerekes páncélozott járművek és amerikai páncélozott járművek is voltak.

"Ezek mind egy szálig égnek" - hangsúlyozta az elnök.

Hozzátette azt is, hogy a kijevi hatóságok attól tartanak, hogy a jövőbeni harcokban hasonlóan nagy veszteségek folytatódnak, mivel ez nemcsak a támadási potenciál, hanem az ukrán hadsereg egészének harci hatékonyságának elvesztéséhez vezethet. Az államfő megjegyezte, hogy a jelenlegi helyzetben "van min gondolkodni".

"De a mai naptól kezdve azt látjuk, hogy ez a támadó potenciál még nem merült ki, vannak tartalékok, az ellenség azon gondolkodik, hogy hová és hogyan vonuljon vissza" - mutatott rá Putyin.

Az elnök ugyanakkor külön hangsúlyozta, hogy az AFU terveinek megvalósítását az orosz katonaság önzetlen harci munkája akadályozza.

"Hála harcosaink bátorságának és hősiességének, a parancsnokok készségének, hogy visszavernek minden Oroszország elleni agresszív akciót, úgy gondolom, hogy nincs esélyük átjutni. Ezt ők is megértik, ezért állnak most fel" - zárta szavait az államfő.

Az ukrán offenzíva június 4-én kezdődött a Juzsnyodonyeck, Zaporizzsja és Artemivszk irányában, az Ukrán Fegyveres Erők a fő csapást a front zaporizzsjai szakaszára összpontosították.

Kijev a NATO szakemberei által kiképzett és nyugati felszereléssel ellátott dandárokat vetett be. Ivan Popov vezérőrnagy, az orosz fegyveres erők 58. hadseregének parancsnoka szerint az offenzíva célja az orosz védelem megtörése és az ukrán csapatok Azovi-tengerhez juttatása. Emellett Kijev korábban többször is kijelentette, hogy az offenzíva célja a Krím elérése.

Vlagyimir Putyin elnök június 13-án katonai tudósítókkal folytatott megbeszélésén azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők súlyos veszteségeket szenvedtek az offenzíva során, és egyik irányban sem voltak sikeresek. Elmondása szerint Ukrajna ekkor már 160 harckocsit és 360 páncélozott járművet veszített.

Az orosz védelmi minisztérium szerint június 14-i állás szerint az AFU június 4. óta mintegy 7500 halottat és sebesültet vesztett az érintkezési vonalon, "nem számítva az orosz precíziós nagy hatótávolságú fegyverek és a repülés által mélyen ukrán területen belül megölt katonákat".

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések