A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán a letartóztatott koszovói rendőrök szabadon bocsátásást kérte a szerb elnöktől


Albin Kurti koszovói miniszterelnök elérte a lehetetlent a megosztott amerikai politikában: a demokraták és republikánusok konszenzusát. Mindkét politikai oldal őt nevezi meg a feszültség kiváltó okának. A magyar kormányfő szerint a letartóztatott koszovói rendőrök szabadon bocsátása jót tenne Szerbia megítélésének, de a szerb elnök nem válaszolt egyértelműen Orbán Viktor javaslatára. 


Washington közvetlenül a koszovói miniszterelnököt tartja felelősnek az ország északi részén a helyi hatóságok és a szerb közösség között nemrég kirobbant összecsapásokért. Albin Kurtit ráadásul egyelőre nyilvános bírálatokkal sem sikerült féken tartani. Az irányítás mintha kicsúszott volna a kezei közül: Szerbia területén letartóztattak három koszovói rendőrt, aki a hivatalos változat szerint csempészutakat térképezett fel. Válaszul Pristina lezárta a fő határátkelőt a szerb teherautók előtt.

A RENDŐRÖK ŐRIZETBE VÉTELE A LEGFRISSEBB FEJLEMÉNY A KOSZOVÓ ÉS SZERBIA KÖZÖTT GERJEDŐ FESZÜLTSÉGEK SORÁBAN, AMI AZ ERŐSZAK KIÚJULÁSÁNAK KOCKÁZATÁVAL JÁR.

„Viktor, nehéz kérdéseket teszel fel nekem" – így reagált a szerb elnök a magyar miniszterelnök azon javaslatára, hogy engedjék szabadon a múlt héten letartóztatott három koszovói rendőrt. A szerb és a magyar kormány közös, Palicson megtartott ülése után vetette fel Orbán Viktor, hogy a három rendőr szabadon bocsátása „biztosan segítene Szerbiának". Arra szólította fel Alekszandar Vucsicsot, hogy „fontolja meg kérését", de javaslatára nem kapott egyértelmű választ.

A koszovói miniszterelnök viszont az Egyesült Államokban szerzett magának új ellenséget, és – amint a Politico fogalmazott – a megosztott politika mindkét oldalát magára haragította. Elérte ugyanis az amerikai politikában a lehetetlent: a demokraták és a republikánusok konszenzusát – legalábbis Koszovó kérdésében – írja az Index.

Washingtoni vélekedés szerint Koszovó vezetője makacs, időnként meggondolatlan politikus, aki aláásta a Koszovó és Szerbia közötti tartós békemegoldásra irányuló közös amerikai–európai erőfeszítéseket. Válságot idézett elő, miután félkatonai rendőri egységeket küldött a szerb közösségekbe, a négy százalékot sem elérő részvétellel „megválasztott", albán nemzetiségű polgármestereket pedig erőszakkal iktatta be hivatalukba.

„Van néhány alapvető kérdésünk azzal kapcsolatban, számíthatunk-e rá partnerként" – utalt Albin Kurtira Christopher Hill, az Egyesült Államok szerbiai nagykövete. Még keményebben fogalmazott közvetlen főnöke.

„Határozottan elítéljük a koszovói kormány cselekedeteit, amelyek fokozzák a feszültséget északon, és növelik az instabilitást" – osztotta meg véleményét Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések