Ha te is úgy gondolod, hogy a paradicsomlevesből sosem elég, akkor ezt az olaszos változatot is imádni fogod!
A paradicsomleves a legtöbb nemzet konyhájában megtalálható valamilyen formában: az anadalúz eredetű, nyers alapanyagokból készült gazpacho, az illatos fűszerekkel ízesített marokkói paradicsomleves, a harira, és persze ott szerepel a listában a saját, betűtésztás magyaros verziónk is.
Hozzávalók:
👉 1 kg paradicsom
👉 5 ek olívaolaj
👉 1 fej vöröshagyma apróra vágva
👉 5 gerezd zúzott fokhagyma
👉 2 db répa
👉 7 dl zöldségalaplé vagy víz
👉 1 ek balzsamecet
👉 1 tk szárított kakukkfű
👉 1 csokor friss bazsalikom
👉 fél tk só
👉 1 csipet frissen őrölt bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk félbe, és tegyük vágási oldalukkal felfelé egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Csepegtessünk rájuk 2 evőkanálnyi olívaolajat, és szórjuk meg sóval, borssal. Süssük 50-60 percig, amíg a széleik kezdenek megpirulni, de a közepük még szaftos.
Közben hevítsünk fel egy nagyobb edényt a maradék olajjal, és dinszteljük benne 2-3 percig az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a megpucolt, felkarikázott répát, fél teáskanál sót, és 2-3 evőkanálnyi vízzel, fedő alatt pároljuk puhára (kb. 7-8 perc).
Adjuk hozzá a megsült paradicsomot, az alaplevet (vagy vizet), a balzsamecetet és a kakukkfüvet, és főzzük további 15 percig.
Öntsük az egészet turmixgépbe, vagy botmixer segítségével pürésítsük selymes állagúra. Szórjuk bele a bazsalikomot, és dolgozzuk azt is a levesbe.
Bazsalikomlevelekkel és igény szerint pirítóssal, krutonnal tálaljuk.
0 Megjegyzések