A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem sikerült az újabb magyar csoda, a spanyolok jutottak a női kosárlabda-Eb döntőjébe


A szlovéniai női kosárlabda Európa-bajnokság szombati elődöntőjében a spanyol csapattal mérkőzött meg a magyar női kosárlabda-válogatott. A spanyolok tizenhat ponttal is vezettek, a mieink a végére felzárkóztak, de sok hibával játszottak, a vége 69-60 lett. A francia-belga meccs vesztesével mérkőzünk a bronzéremért vasárnap. 


Csütörtökön, az első negyeddöntőben drámai meccsen győzte le a cseh válogatottat a magyar csapat. A gyenge kezdés után erősödött a magyar válogatott játéka, de a továbbjutást csak az utolsó másodpercekben sikerült kivívni. Szombaton az elődöntőben a spanyol-német mérkőzés győztesei, a spanyolok ellen játszottak a magyarok a ljubljanai Stozice Arenában. Magyarországnak legutóbb 1997-ben volt négyes sikerszériája, akkor az elődöntőben vereséget szenvedtünk Szlovákiától.

A spanyolokat a válogatott az Eb előtti felkészülési meccsen simán legyőzte, erről Székely Norbert, a női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya egy nappal a mérkőzés előtt azt mondta, „jó kiindulási alap, amely ott lesz nálunk a fejekben és lábakban, de csak az elődöntő első három percében. Aztán utána már a taktikai és egyéb elemek határozzák majd meg a játékot".

A spanyolok rekordot tartanak azzal, hogy a XXI. században már tizedszer jutottak négy közé az Eb-n. Igaz, az eddigi kilencből csak négyet sikerült megnyerniük. Miguel Mendez kapitány csapata legalább 16 ponttal győzött az utóbbi három mérkőzésén, ilyen sorozatra még nem volt példa a válogatott Eb-történelmében – írja az MTI.

A magyar csapatkapitány Dubei Debóra, a szombati mérkőzés előtt azt nyilatkozta:

„A felkészülés kezdete óta mindig részcélokat tűztem ki a lányok elé, igyekszünk a következő feladatra fókuszálni. Most azt mondom nekik, hogy örömjáték kell a spanyolok ellen, mert nincs veszítenivalónk".

Magyarország 26 év után jutott Eb-elődöntőbe. Legutóbb 1997-ben a negyedik helyen zárt a válogatott, akkor hazai pályán sikerült eljutni a négy közé. Talán még az elődöntőnél is fontosabb, hogy ott lehet a válogatott az olimpiai selejtezőben, amire eddig még nem volt példa. A nyolc közé jutással ugyanis az olimpiai selejtező kivívásához is közel került a magyar válogatott, mivel az Eb-ről az első öt csapat – ha a franciák köztük vannak, akkor a hatodik is – utazhat majd kvalifikációs tornára. Magyarország 1980-ban szerepelt utoljára olimpián, akkor Németh Ágnesék a negyedik helyen zártak.

A korábbi Eb-elődöntőkből a magyarok az elsőt 50-49-re megnyerték 1956-ban Csehszlovákia ellen – majd kikaptak a Szovjetuniótól a fináléban -, azóta viszont mind az ötöt elveszítették, a legutóbbit 1997-ben. Hozzátartozik, hogy 1950-ben is ezüstérmet nyert a nemzeti együttes, de akkor a csoportkör után még nem rendeztek kieséses szakaszt, hanem rögtön kialakult a torna végeredménye.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések