A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem kizárt, hogy hamarosan a háború előtti szintekre erősödik a forint


Amennyiben nem következik be semmilyen váratlan esemény, előfordulhat, hogy még a héten újra csúcsot dönt az árfolyam – mondta az Indexnek Molnár Dániel. A Makronóm Intézet elemzője szerint az sem kizárt, hogy a háború előtti szintekre erősödjön a magyar deviza az euróval szemben. 


Jelenleg több tényező is a forint erősödésének irányába hat. Az árfolyam alakulása kapcsán alapvetően két gazdasági tényezőt kell figyelni: a kamatkülönbözetet, illetve a folyó fizetési mérleg egyenlegének alakulását. Ugyanakkor nehéz pontos értéket mondani, hogy meddig erősödhet az árfolyam.

Habár a forint számottevően erősödött akár az egy évvel korábbi 400-as szinthez, akár az októberi 430 feletti szinthez képest, nem mondhatjuk, hogy erős lenne. Így pedig jelentős tér mutatkozhat a további erősödésre, a háború előtti 355-ös szintig mindenképpen – állapította meg Molnár Dániel.

A Makronóm Intézet elemzője szerint ugyanakkor gyors felértékelődésre vagy a korábban éveken át megszokott 320 alatti szintekre nem érdemes számítani.

A szakértő hosszabb távon inkább stagnálásra vagy gyengülésre számít, főleg, ha a nagy jegybankok (Fed, EKB) is lezárják kamatemeléseiket. „Fontos kiemelni viszont, hogy a tavalyi évvel szemben az elmúlt időszakban megszokott viszonylag stabil, 370 körüli szint mindenképpen jót tesz a gazdaságnak és támogatja az infláció letörését" – mondta az elemző.

A jegybank sikeresen megkezdte a kamatkondíciók normalizálását, azonban ezzel együtt is a kamatkülönbözet akár az Európai Központi Bankkal (EKB), akár a régiós bankokkal összevetve számottevő, amely vonzóvá teszi a magyar pénzügyi eszközöket a befektetők részére, ez pedig erősíti az árfolyamot.

A folyó fizetési mérleg hiánya is érdemben mérséklődött az idei évre a belső kereslet visszafogása, valamint az energiaárak csökkenése nyomán, amely szintén erősítőleg hatott az árfolyamra – állapította meg Molnár Dániel, aki szerint a beérkező hírek is támogatják a forintot. Ilyen pozitív fejlemény, hogy a piacok kedvezően értékelték a Fitch pénteki döntését, mellyel fenntartotta Magyarország adósbesorolását, bár itt előzetesen kevesen számítottak leminősítésre.

A szakértő szerint érdemes lesz figyelni még az S&P péntek esti döntését is. Itt már januárban megtörtént a leminősítés, egy kategóriával a bóvli fölé, ami miatt most nem számítanak lépésre. Azonban az intézmény értékelése, illetve a minősítéssel kapcsolatos kilátások befolyással lehetnek az árfolyamra.

Ezen túl a háborúval, a szankciókkal kapcsolatos hírek mozgathatják az árfolyamot, amikre ugyanakkor az utóbbi időszakban kevéssé reagált a forint.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések