A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem állnak le az ukránok: újabb vádakkal támadják Magyarországot a hadifoglyok ügyében


Dmitro Lubinyec ukrán ombudsman azt állította: Magyarország humanitárius jogot sértett azáltal, hogy Ukrajna tájékoztatása nélkül vett át 11 hadifoglyot az Orosz Ortodox Egyháztól. Az ombudsman azt is kifogásolta, hogy Magyarország még a Nemzetközi Vöröskeresztet sem értesítette erről, továbbá azt is közölte, hogy bár a katonák közül hárman hazatérhettek Ukrajnába, a maradék nyolccal még mindig nem tudják felvenni a kapcsolatot a magyar kormány miatt. 


Mint ismert, az Orosz Ortodox Egyház közleménye szerint, valamint a magyar kormány közlése alapján 11, orosz fogságba esett kárpátaljai magyar katonát adott át Moszkva Magyarországnak. Azóta az ügyre több ízben is reagált a kijevi vezetés.

Az ukrán kormányzat súlyos vádakat fogalmazott meg többször is, azt állítva, hogy a kárpátaljai katonákat Magyarországon megfigyelés alatt tartják, és korlátozzák is szabadságukat. Ezzel szemben a magyar kormány azt állítja, hogy erről szó sincs. Kedden pedig hárman vissza is térhettek Ukrajnába.

Most az ukrán ombudsman egy tévéinterjúban beszélt az esetről, és újabb vádakat fogalmazott meg. Dmitro Lubinyec azt mondta:

MAGYARORSZÁG MEGSÉRTETTE A NEMZETKÖZI HUMANITÁRIUS JOGOT AKKOR, AMIKOR ÁTVETT 11 UKRÁN HADIFOGLYOT OROSZORSZÁGTÓL, ÉS ERRŐL NEM TÁJÉKOZTATTA UKRAJNÁT.

„Még akkor is, ha humanitárius okokból cselekedtek, Ukrajnát elsőként kellett volna értesíteniük erről" – mondta Lubinyec az rbc.ua portál beszámolója szerint. Azt is hozzátette, hogy értesülései szerint a magyar kormány egy olyan információs műveletre készül, amelyben azzal vádolnák meg Ukrajnát, hogy nem hajlandó hadifoglyokat cserélni Oroszországgal. Szerinte ebben a műveletben azt fogják állítani, hogy „az Orosz Föderáció készen áll az ukrán hadifoglyok átadására, de ez Ukrajna miatt nem valósul meg".

Lubinyec a Magyarországgal szembeni vádat tartalmazó üzenetét még a Twitter-oldalán is megosztotta, amelyet egyébiránt csak relatíve ritkán használ a Telegramhoz képest. Ott egy korábbi nyilatkozatát idézve még azt is hozzáfűzte, hogy szerinte Magyarország Oroszországhoz hasonlóan „manipulatív közleményeket" tett közzé az ügyben.



A portál szerint az ombudsman azt mondta: a maradék nyolc ember továbbra is el van zárva Magyarországon. „Gyakorlatilag el vannak szigetelve, csak korlátozottan kommunikálhatnak. A telefonokat, amelyeket azért adtak nekik, hogy a rokonokkal komminikáljanak, elvették tőlük. Tudjuk, hogy a rokonaik néhányukkal beszélni tudtak, de nem tudjuk, hogyan.  Nem értjük, hogy az ukrán diplomatáknak miért nem engedik meg, hogy meglátogassák őket" – mondta.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések