A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megkezdődött a Balaton lecsapolása


Miután a Balaton átlag vízállása múlt pénteken elérte a 120 cm-es szabályozási szintet, majd az elmúlt napokban meg is haladta azt, egyes déli parti települések védelme érdekében szükségessé vált a többletvízkészlet óvatos leeresztése, közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. 


A hidrometeorológiai előrejelzésekre alapozva kedd reggel 8 órakor kezdődött meg vízleeresztés, melynek időtartamát és intenzitását az időközben érkező csapadékmennyiség határozza meg.

Mint írják, mivel a Kaposon levonuló árhullám jelenleg a Sió középső szakaszánál tart, a hatályos vízjogi üzemeltetési engedélyben rögzítettek szerint szükségessé vált a többletvízkészlet óvatos leeresztése.

A következő napokban a vízgyűjtőkről érkező – tehát az elmúlt időszakban lehullott csapadékból származó – vízmennyiség következtében várhatóan még tovább emelkedik a Balaton vízszintje.

A tó vízállását általánosságban csökkenti a meleg idő hatására kialakuló párolgás, emiatt májusban jellemzően már néhány centit apadni szokott a vízszint. Az idei évben ugyanakkor – az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb időjárás miatt – májusban nemhogy csökkent volna, hanem 6 centit növekedett az átlagvízállás, majd június első 2 hetében tovább emelkedett mintegy 4 cm-rel.

Következésképpen az idei nyári idényt nem pusztán minimum 17 centivel magasabb vízállással kezdjük meg, de az ilyenkor jellemző apadás is több mint egy hónappal később indulhat meg.

A rendszeres mérések kezdete, vagyis 1921 óta csupán tíz alkalommal fordult elő, hogy június elején a jelenlegivel megegyező vagy magasabb átlagvízállás alakult ki a Balatonon.

Tehát igen ritka, hogy a tó vízszintje ebben az időszakban elérje a 120 cm-t, ennek a bekövetkezési valószínűsége mindössze 10 százalék. A mostani kedvező helyzet köszönhető annak, hogy a hónap első hetében – az utóbbi évektől eltérően – a vízgyűjtőre az e havi csapadékátlag 58 százaléka hullott le.

A Balaton déli partján számos település parti sávja és csapadékvíz-elvezető rendszere érzékeny a magas vízállásra. Emellett egy tartós észak-északnyugati szél erős hullámzást idézhet elő, ami komoly elöntéseket okozhat ezeken a mélyebben fekvő déli területeken.

Mindezeket figyelembe véve vált szükségessé a vízszint csökkentése, amit időben meg kell kezdeni ahhoz, hogy az esetleg érkező szélsőségesen nagy csapadék ne okozzon kiöntést.

Erre azért is szükség van, mert a Sió kapacitása korlátozott, nagyobb mennyiségű vizet csak hosszabb idő alatt lehet leereszteni a csatorna és a part menti területek károsodása nélkül. A Velencei-tó jelenlegi 110 centis vízállása megnyugtató – a további emelkedésre is van esély –, különösen a tavalyi 64 centihez képest, bár az igazán ideális a 130 centi lenne.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések