A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kormányinfó: jön az árplafon az energiára


Mint arról Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Facebook-oldalán beszámolt vasárnap, Kormányinfóval indul a hét. A kormányszóvivő előzetesen nem árult el részleteket arról, milyen bejelentéseket készül tenni a kormány. 


Gulyás Gergely elmondása szerint – amelyet a Mandiner szemlézett – a kormányüléseken a legfontosabb téma továbbra is az orosz-ukrán háború, illetve az azokra adott uniós válaszok. Ismét hangsúlyozta azt a kormányzati álláspontot, hogy mielőbbi tűzszünetre lenne szükség. „Két atomnagyhatalom az urántartalmú lőszerek bevetését sem tartja túlzásnak, és Oroszország is erre készül, veszélyes eszkaláció indult" – fogalmazott.

Védelmi költségvetés

A gazdaságról szólva Gulyás azt mondta: a legfontosabb, hogy országnak 2024-re úgynevezett „védelmi költségvetése" legyen , az Országgyűlés elé benyújtott büdzsé ezt a célt szolgálja.

A védelemre jövőre a GDP 2 százalékát költjük majd – tette hozzá.

Árplafonok jönnek

A kormány gazdaságvédelmi akciótervet fogadott el, ez jelentős segítséget jelent a vállalkozásoknak, akiknek az energiaár a legnagyobb problémája – mondja Gulyás. Mint mondta, tavaly, amikor magasan voltak az árak, a vállalkozások rögzített áras szerződést kötöttek, ez a vállalkozások 81%-át érinti. 320 euró/megawatt áron veszik így sokan az áramot, így a kormány beavatkozik. Árplafon jön három területen is, a legmagasabb ár 200 euró/megawatt nettó lesz július elsejétől.

Ez három szektorra lesz érvényes:

Feldolgozóiparra, raktározásra és szálláshelyekre terjesztik ki ezt a lépést. Több mint 5000 vállalkozásnak segít ez a lépés, és 40 milliárd forintos költséggel jár a miniszter szerint.

SZÉP-kártya

Gulyás Gergely elmondta: „a SZÉP-kártyán lévő összegeket hideg ételre is fel lehet használni a következőkben". A gyógyszerforgalmazókra vonatkozik a gazdasági akció harmadik pontja, így július 1-től, a gyógyszergyártók a 40 százalékos extraprofit-adó felét le tudják írni, ha beruházásokat hajtanak végre. Jövőre pedig tovább felezik ezt az adót, ha továbbra is beruháznak – mondta a miniszter.

Bevándorlás

Gulyás Gergely a Kormányinfón kijelentette, hogy a kormány elutasítja Brüsszel legújabb, migránskvótával kapcsolatos ötletét. Úgy fogalmazott, hogy hatalmi visszaélésről és aligha csak harmincezer illegális bevándorlóról van szó. A tárcavezető megjegyezte, egyelőre még nincs döntés a kvótáról.

Állítása szerint a baloldal és a zöld pártok azok, melyek további kedvezményekért harcolnak az ellenőrzés nélküli migrációért. Az Origo azt kérdezte, előfordulhat-e migránskvóta-ügyben, hogy nem kell egyhangú szavazás, mire Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy „van erre esély". A gáz árával kapcsolatos újságírói kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, a magyar emberek által fizetett gáz ár közelít az uniós átlaghoz.

Jönnek az uniós pénzek?

Gulyás Gergely az uniós pénzek helyzetével kapcsolatban elmondta, hogy a jog szerint járnak Magyarországnak az uniós pénzek. Szavai szerint azok a baloldali képviselők támadják ezt, akik havonta hatmillió forintot keresnek. Az utolsó mérföldkövet is teljesítettük a Bizottság által visszaigazolt módon " – szögezte le a miniszter.

Az árstoppal kapcsolatban az egyik újságírói kérdés az volt, hogy vannak termékek, melyek nem elérhetőek a polcokon, mit lehet tenni. Erre Gulyás Gergely kijelentette, ha valaki ilyet tapasztal, akkor bejelentést kell tenni és a fogyasztóvédelem minden ilyen esetet kivizsgál.

Az ellenzék nem ismeri a törvény szövegét

Gulyás Gergely a pedagógustörvénnyel kapcsolatban kapcsolatos kérdésre megjegyezte, hogy az ellenzék nem ismeri annak a szövegét, aki pedig igen, az egy példát kiragadva próbál általánosítani. A tárcavezető megjegyezte, kár ezzel bárkit is hosszan hergelni. Úgy fogalmazott, hogy a törvény béremelést tartalmaz, továbbá tíz hét szabadságot, valamint 24 óra tanítási kötelezettséget, ami a szakma régi kívánalma volt.

Szóba került többek között az is, hogy Soros György a napokban átadta az alapítványok vezetését fiának. Gulyás Gergely elmondta, hogy nem tudni, hogy a migránskvóta újbóli erőltetése az örökös ötlete volt-e, de előfordulhat.

Maradnak az árstoppok?

Szentkirályi Alexandra a kötelező akciókkal kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt, hogy a kormány árversenyt szeretne profitverseny helyett. Szavai szerint ahogy az akciók, úgy az ellenőrzések is elindultak, eddig kétmilliárd forint felett van a kiszabott bírságok összege. Hetente 75 boltot ellenőriznek.

Megjegyezte, hogy a jövő hónappal indul az online árfigyelés és megnyugtatta a vásárlókat, hogy jól fognak járni. Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy az árstoppok maradnak-e a következő hónapban is, azt mondta, hogy erről a következő kormányülésen döntenek majd.

Szóba került többek között az is, hogy Orbán Viktor Kijevbe utazik-e; erre a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt felelte, hogy a kormány erre készen áll, az más kérdés, hogy van-e egy ilyen utazásnak értelme jelenleg.

Szentkirályi Alexandra lesz a kormánypártok főpolgármester-jelöltje?

Szóba került egy újságírói kérdés kapcsán, hogy Tarlós István volt főpolgármester egy minapi interjúban azt mondta, szerinte a jelenlegi kormányszóvivő lenne a legalkalmasabb jelölt. Erre Szentkirályi Alexandra azt válaszolta, hogy még nem született döntés arról, hogy ki lesz a párt főpolgármester-jelöltje, amint ez megvan, lesz bejelentés. A jelenlegi feladatomra koncentrálok" – mondta.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések