A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kiszoríthatják az RMDSZ-t a parlamentből


Megemelné a parlamenti küszöböt Romániában, és ezzel az ország parlamentjéből is kiszorítaná a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusait az a törvénytervezet, amelyet 15 liberális és egy szociáldemokrata törvényhozó terjesztett a bukaresti képviselőház elé – közölte a Digi24 hírtelevízió. 


A kormánypárti honatyák tervezete egyetlen cikkből áll, amely a jelenlegi 5-ről 7 százalékra emelné a parlamenti küszöböt. Az indoklás szerint az utóbbi két évtizedben a parlament „politikai töredezettsége" megnehezítette a stabil kormánytöbbség kialakítását, emiatt pedig az utóbbi hét évben hét kormányt iktatott be a parlament – adta hírül az MTI. A médium felidézte: néhány hete a kormányból is kiszorította az RMDSZ-t a román nagykoalíció két pártja.

Voltak hasonló jellegű ötletelések román politikai szereplők részéről, de törvénytervezetet erre vonatkozóan még nem regisztráltak a parlamentben. Ez egy magyarellenes kezdeményezés. Az aláírók között ott van az a két szatmári politikus, a liberális Adrian Cozma és a szociáldemokrata Radu Cristescu, akik eddig is magyarellenes, soviniszta, xenofób üzeneteket fogalmaztak meg – nyilatkozta Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője az Új Magyar Szó szerint.

Cristian Parvulescu politikai elemző pedig úgy fogalmazott, hogy „egy ilyen javaslat nem demokratikus".

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések