A pljeskavica egy balkáni, grillezett húspogácsa, ami akkor a legfinomabb, ha sült paprikával tálalod.
Szerbia magyarlakta vidékein is jól ismert a fűszeres, darált húsos pljeskavica sült paprikával. Fogyasztják magában vagy zsemlébe töltve, felkarikázott hagymával. Háromféle húsból készül, amelyeket kisütés előtt egy éjszakát kell a hűtőben befűszerezve pihentetni.
Hozzávalók 6 személyre
👉 50 dkg darált sertéshús
👉 50 dkg darált marhahús
👉 35 dkg darált bárányhús
👉 2 közepes hagyma
👉 2 evőkanál só
👉 1 evőkanál szódabikarbóna
👉 1 evőkanál őrölt színes bors
👉 6 nagy kápia paprika
Elkészítés:
A háromféle húst a sóval, a borssal és a szódabikarbónával együtt gyúrd teljesen egyneműre. Add hozzá az apróra vágott hagymát is, azt is gyúrd bele úgy, hogy egyenletesen oszoljon el a masszában, majd letakarva tedd egy éjszakára a hűtőbe. Másnap készíts belőle tenyérnyi, két-három centi vastag pogácsákat, tedd őket megolajozott grillrácsra, és nagyjából tíz perc alatt süsd őket készre. Dobd mellé a felszeletelt paprikát is, amelyet addig süss, amíg a héja már itt-ott megfeketedik. Ekkor vedd le a rácsról, kicsit hagyd kihűlni, majd húzd le a héját, és így tálald. Zsemlébe töltve vagy önmagában is kitűnő.
0 Megjegyzések