A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Döntött a finn parlament: Petteri Orpo lett a miniszterelnök


A politikust 107 szavazattal, 81 voks ellenében választották meg kormányfőnek a 200-fős parlamentben, amelyben a kormánykoalíciót alkotó négy párt 108 mandátummal rendelkezik.

Orpo a konzervatív NKP, a bevándorlásellenes Finnek, a svéd nemzetiséget képviselő Svéd Néppárttal, valamint a Kereszténydemokratákkal alkot koalíciót, amelynek pártjai az április 2-i választásokon szerezték meg a parlamenti helyek többségét.

Az új pénzügyminiszter Riikka Purra, az euroszkeptikus Finnek párt vezetője lesz, míg az NKP helyettes vezetője, Elina Valtonen a külügyi tárcát irányítja, amikor a kormány később, kedden hivatalba lép.

Orpo a parlamenti szavazás után kijelentette: „Szívből köszönöm a bizalmat, amelyet megszavaztak nekem".

Az önmagát fiskális konzervatívnak nevező Orpo azzal az ígérettel kampányolt, hogy csökkenti a kormány költségvetési hiányát, akárcsak az adókat, egyben igyekszik ösztönözni a magánszektorban a munkahelyteremtést.

Az új koalíció azt tervezi, hogy szigorítja a bevándorlási politikát, csökkenti a menekültkvótákat, megemeli a munkavállalási vízumokra vonatkozó korlátokat és megnehezíti a külföldiek állampolgársághoz jutásának feltételeit a Finnek párt kulcsfontosságú céljainak megfelelően.

Az áprilisi választásokon az első két helyen végző Kokoomus és a Finnek együtt 94 mandátummal rendelkezik a kétszáz fős törvényhozásban: a Kokoomus 48, a Finnek 46 helyet nyertek el az újonnan megalakuló parlamentben, míg a Sanna Marin előző kormányfő vezette Szociáldemokrata Párt 43 mandátummal a harmadik helyen végzett. A Svéd Néppárt kilenc, a Kereszténydemokraták öt mandátumot kapott.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések