A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az oroszok sem hagyják magukat: kezdték lőni a Wagner csapatait

A cikk előző része - A cikk folytatása


Reuters: Helikopterből nyitottak tüzet az oroszok a Voronyezs melletti autópályán haladó Wagner-konvojra

Az orosz hadsereg helikoptereiből tüzet nyitottak az M4-es autópályán, Voronyezs külterületén haladó Wagner-konvojra, írja a Reuters.

A lap egyik tudósítója a helyszínen látta, amint támadás érte a harckocsikat is szállító konvojt.


Maga Prigozsin is azt állítja, hogy helikopterek és tüzérség támadták meg a Wagner-tagokat, ezzel szemben szerinte az ő zsoldosai egyetlen lövés nélkül vonultak be Rosztovba, írja ezt már a Sky News.

Kirill pátriárka: Akik fegyvert ragadtak és készek azt testvéreik ellen használni, gondolják át újra

Nemzeti egységet kért és kiállt Putyin mellett Kirill pátriárka egy szombaton kiadott közleményben.


A orosz ortodox egyház vezetője úgy fogalmazott, hogy „amikor az ellenség mindent megtesz Oroszország elpusztítására, az országon belüli viszálykeltés minden kísérlete a legnagyobb bűncselekmény, amelyre nincs mentség”. Ezenkívül felszólította azokat,

akik „fegyvert ragadtak és készek azt testvéreik ellen használni, hogy gondolják át újra”.

Kijelentette azt is, hogy támogatja az orosz elnök erőfeszítéseit, amelyek célja a zavargások megelőzése.


"Allah Akbar, Putyinért!"

"Allah Akbar, Putyinért!" - csecsen egységek indultak Rosztovba a Wagner ellen:


Helikopterből nyitottak tüzet az oroszok a Voronyezs melletti autópályán haladó Wagner-konvojra

Az orosz hadsereg helikoptereiből tüzet nyitottak az M4-es autópályán, Voronyezs külterületén haladó Wagner-konvojra, írja a Reuters.

A lap egyik tudósítója a helyszínen látta, amint támadás érte a harckocsikat is szállító konvojt.


Maga Prigozsin is azt állítja, hogy helikopterek és tüzérség támadták meg a Wagner-tagokat, ezzel szemben szerinte az ő zsoldosai egyetlen lövés nélkül vonultak be Rosztovba, írja ezt már a Sky News.

Azért ezeket a híreket nagyon óvatosan kell kezelni, hiszen a nyugati fősodor, most próbálja kihasználni a kialakult helyzetet.

Rosztovban az emberek azt kérik Prigozsintól, hogy azonnal takarodjon el a városból 

Nem éppen úgy van minden, mint ahogy azt a hazaáruló Prigozsin össze-vissza hazudozza. egyre több orosz városban azt kérik tőle, hogy takarodjon el onnan. Köztük Rosztovban is.



Korábban erre már a Napi Újság is felhívta a figyelmet

Még májusban írtunk arról, hogy a Wagner csoport le akar paktálni az ukránokkal



Prigozsin: az emberek felszabadítóként üdvözölnek minket

"Egyetlen embert sem öltünk meg útközben. Egyetlen lövés nélkül elfoglaltuk a rosztovi parancsnokság épületét. Egyetlen ember munkáját sem zavartuk meg. Az emberek Wagner PMC-zászlókkal állnak az utcán"

- mondta a Wagner-vezér.

Vlagyimir Putyin beszéde a Wagner lázadással kapcsolatban

Putyin megígérte, hogy a lázadókat felelősségre fogják vonni 



"A biztonsági erők reakciója döntő lesz" - A brit hírszerzés értékelte az oroszországi katonai lázadást

2023. június 24-én kora reggel a Jevgenyij Prigozsin Wagner PMC és az orosz védelmi minisztérium közötti viszály nyílt katonai összecsapássá fajult. A közeljövőben az orosz katonai és biztonsági erők reakciója döntő tényező lesz ebben a konfliktusban.

Erről a brit védelmi minisztérium számolt be Twitter-oldalán.


"Rosztov-na-Donban Wagner szinte biztosan elfoglalta a kulcsfontosságú biztonsági létesítményeket, köztük azt a főhadiszállást, amely Oroszország ukrajnai katonai műveleteit irányítja" - írták.

A hivatal megjegyzi, hogy más Wagner-egységek észak felé haladnak a Voronyezsi területen keresztül, szinte biztosan azzal a céllal, hogy elérjék Moszkvát. A wagneristák és az orosz biztonsági erők közötti ellenségeskedésre nagyon kevés bizonyíték van. A brit hírszerzés szerint úgy tűnik, hogy a biztonsági erők egy része engedett a militánsoknak.

"Ez az utóbbi idők legsúlyosabb kihívása az orosz állam számára"

- mondták elemzők.

A lipecki régiót elérte a Wagner

Jelentések szerint Wagner hadereje behatolt a Lipecki régióba, amely körülbelül hat órányi autóútra van Moszkvától.



Putyin Moszkvában van

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton a Kremlben dolgozik – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnök sajtótitkára a RIA Novosztyival.

"Az elnök a Kremlben dolgozik"

- mondta Peszkov.

Korábban számos Telegram csatorna írt arról, hogy Putyin állítólag elhagyta Moszkvát ás egy másik régióban lévő rezidenciájában van.

BBC: A Wagner-csoport az összes katonai létesítményt elfoglalta Voronyezsben

Elsőként a Reuters írt arról néhány órával korábban, hogy Wagner-csapatok átvették az irányítást több voronyezsi katonai létesítmény felett. Ezt az információt most a BBC is megerősítette. Sőt azt írják, hogy Prigozsin katonái mostanra az összes katonai létesítményt uralják a városban. Állítja a BBC.

Érkeznek a csecsenek Rosztovhoz

Kadirov csecsen egységei "Ahmat" hamarosan Rosztovnál lesznek:



Az oroszok lezárták a Moszkvába vezető autópályákat

Részlegesen lezárták a Don, az Urál és a Krím autópályákat Moszkva térségében – írta meg a Kommersant. A közlekedési minisztérium közleménye szerint lezárták az M4-es, M5-ös, M2-es autópályát, valamint az Oka folyón átívelő hidakon is korlátozzák a forgalmat.

A Wagner-csoport konvoját az M4-es autópályán látták Moszkva felé haladni. Prigozsin állítása szerint 25 ezer ember megy „rendet tenni”.

Közben pedig arról ír az AFP, hogy a Voronyezsi területen lévő Bugaevka határkapunál 180 orosz biztonsági őr megtagadta a beavatkozást a Wagner-csoport ellen – ez látható a mellékelt képen.

Az EU belügynek tekinti az oroszországi eseményeket 

Több más országhoz hasonlóan Franciaország és Németország is jelezte, hogy nagy figyelemmel követik az oroszországi eseményeket. Az Európai Bizottság szóvivője szerint az Európai Unió belső ügynek tekinti azt, ami Oroszországban történik – adta hírül az MTI.

Olaf Scholz német kancellár kormánya szorosan figyeli az oroszországi helyzetet - közölte szombaton a német kormány sajtóirodájának szóvivője.

A francia elnöki palota közleménye szerint Emmanuel Macron francia elnök figyelemmel kíséri az oroszországi eseményeket és hogy Franciaország továbbra is Ukrajna támogatására összpontosít.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség idézte az Európai Bizottság szóvivőjét, aki szombaton újságíróknak azt mondta, hogy „az Európai Unió Oroszország belügyének tekinti a mostani eseményeket” és követik a helyzetet.

Készülődés az orosz fővárosban

Moszkvában a katonaság útakadályokat állított fel, hogy megállítsák az előrenyomuló Wagner-egységeket.



Az orosz parlament Putyin mellett áll 

Az orosz Duma határozottan kiállt az orosz elnök mellett. A parlament elnöke a TASZSZ beszámolója szerint úgy nyilatkozott,

A WAGNER-ZSOLDOSOK ELŐTT EGYETLEN HELYES ÚT VAN: A SAJÁT NÉPÜKKEL KELL LENNIÜK.

Emlékeztetett arra, hogy a zsoldosoknak meg kell védeniük a hazájukat, és követniük kell az orosz elnök parancsait. Majd támogatását fejezte ki az orosz parlament felsőháza is Putyin mellett.

Az oroszok helikopterrel lövik a Wagner-csoportot

A Wagner-csoport egységei elérték Voronyezset. Friss videók tanúsága szerint az orosz fegyveres erők harci helikoptereket küldtek egy voronyezsi olajraktárra, hogy ezzel is akadályozzák a Wagner-csoport csapatainak gyors előre nyomulását.

A videók alapján az oroszok Kamov Ka-52 Aligátor nevű harci helikopterről indított levegő-föld rakétákkal csaptak le az olajdepóra. 

A helyi források szerint a Wagner megpróbálták korábban az olajraktárat elfoglalni, hogy a konvojuk üzemanyagellátását biztosítani tudják.



Kulabá: Ideje véget vetni a gonosznak

A Twitteren üzent az ukrán külügyminiszter:

Azok, akik azt mondták, hogy Oroszország túl erős ahhoz, hogy veszítsen: nézzék meg most. Ideje feladni a hamis semlegességet és az eszkalációtól való félelmet; adjunk Ukrajnának minden szükséges fegyvert; felejtsük el a barátságot vagy az üzletet Oroszországgal. Ideje véget vetni a gonosznak, amelyet mindenki megvetett, de túlságosan félt lerombolni.



Robbanás Rosztovban

Emberek menekülnek a rosztovi robbanás helyszínéről. 

Egyes jelentések szerint legalább két robbanás hallatszott Rosztovban a Déli Katonai Körzet főhadiszállásának közelében.


A felvételeken szemtanúk szerint lövések is hallatszottak. 

Sérültekről nem érkezett jelentés.

A cikk előző része - A cikk folytatása

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések