A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lukasenko leállította a Wagner-sereget - Prigozsin visszafordult

Jevgenyij Prigozsin a Telegramra szombat délelőtt feltett üzenetében azt mondta, hogy a Wagner-csoport tagjai, akik fegyveres lázadást indítottak, „készek meghalni". 

A zsoldosok vezetője hangüzenetek sorozatában fogadkozott, hogy megdönti Oroszország katonai vezetését.

MINDANNYIAN KÉSZEN ÁLLUNK A HALÁLRA, MIND A 25 EZREN, MAJD MÉG 25 EZREN. MEGHALUNK AZ OROSZ NÉPÉRT. MEGMENTJÜK OROSZORSZÁGOT – FOGALMAZOTT.

A Moszkva által visszafoglalt ukrajnai régiók vezetői szombaton támogatásukról biztosították Vlagyimir Putyint, közben Moszkva felkészült, hogy leverje a zendülést.

Frissülő tartalom (kattintson ide)


Váratlan fordulat: Prigozsin visszafordítja a konvojt

Amilyen hihetetlen tempóban történtek a dolgok szombaton, annyira váratlan fordulatot vettek az események estére: előbb Lukasenka hivatala adott ki közleményt, hogy sikerült rávennie a Wagner vezérét, hogy adja fel a felkelést, majd nem sokkal később Prigozsin is azt közölte, hogy visszafordítja a Moszkva felé haladó egységeit.

Mint fogalmazott, a terveknek megfelelően:Hangüzenetében arról beszélt, hogy 200 kilométert tettek meg ma a wagneresek egyetlen csepp vér kiontása nélkül, de nemsokára megváltozhatott volna a helyzet, és ezt el akarták kerülni, ezért döntött úgy, hogy visszafordulnak.

Lukasenko leállította a Wagner-sereget - Prigozsin elfogadta

Lukasenko Putyinnal egyetértésben tárgyalt a Wagner PMC vezetőjével, Prigozzinnal.- írja rendkívüli hírét a ria.ru.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök – Vlagyimir Putyinnal egyetértésben – megbeszélést folytatott Jevgenyij Prigozsin, a Wagner PMC vezetőjével – írja a Pool of the First.

A hírek szerint Prigozsin elfogadta a fehérorosz vezető javaslatát, hogy hagyják abba a Wagner népszerűsítését Oroszországban, és tegyenek további lépéseket a feszültség enyhítésére.

Lukasenka sajtószolgálata azt is közölte, hogy most már van egy tervezet a helyzet elfogadható megoldásáról, biztonsági garanciákkal a Wagner PMC számára.

Tegnap este az FSZB Public Relations Center arról számolt be, hogy a közösségi oldalakon Jevgenyij Prigozsin nevében "a védelmi minisztérium által a Wagner PMC hátsó egységei ellen elkövetett rakéta- és bombatámadásokról" terjesztett összes információ valótlan, és tájékoztató jellegű provokáció.

Ugyanez hangzott el a védelmi minisztériumban is.

Az FSZB osztálya büntetőeljárást indított Prigozsin ellen a Büntetőtörvénykönyv 279. cikke („Fegyveres lázadás szervezése”) alapján.

Vlagyimir Putyin elnök az oroszokhoz intézett beszédében kijelentette, hogy mindazok, akik felelősek a lázadási kísérletért, elkerülhetetlen büntetésben részesülnek, a törvény és az emberek előtt válaszol.

Azt is megjegyezte, hogy határozott lépéseket tesznek a helyzet stabilizálása érdekében a Don-i Rosztovban , ahol a polgári és katonai hatóságok munkája ténylegesen megakadt.

Scott Ritter: információs háború zajlik

A korábbi amerikai hírszerző tiszt is elmondta a veleményét az oroszországi lázadással kapcsolatban.


"Jelenleg információs háború zajlik. A közösségi médiát eltérítették az ukránbarát, britbarát, CIA-barát csatornák, akik jelenleg azzal foglalkoznak, hogy pletykákat, spekulációkat terjesszenek. 

Káosz-narratívát hoznak létre az információs spektrumban, akik infúziót kerestek a különböző lakosság, köztük különösen az orosz lakosság körében. Az ötlet az, hogy az "összeomló kormány" képzetét keltsék. Mindent, amit a közösségi médiában hallunk, kezeljük fenntartással"

- közölte Scott Ritter.

"Ez nem hazafias cselekedet, ez nem az igazságszolgáltatásra tett kísérlet, ez árulás, az Orosz Föderáció által a haza védelmével megbízott emberek nagyon is valóságos elárulása"

- hangsúlyozta.

A katonai szakértő szerint a kijevi rezsim már régóta próbálkozik egy úgynevezett "moszkvai Majdan" létrehozásával, mert a harctéren nem járt sikerrel.

Több lövés is eldördült a Déli Katonai Körzet főhadiszállása közelében Rosztovban

Körülbelül öt lövés dördült a déli katonai körzet rosztovi főhadiszállásán, a Wagner-csoport képviselői oszlásra utasították a város lakóit – jelentik a helyszínről a RIA Novosztyi tudósítói.



Mintegy öt lövést adtak le, feltehetően a levegőbe, a Budennovszkij sugárút és a Puskinszkaja utca kereszteződésében, ahol a Déli Katonai Körzet főhadiszállása található.

A "Wagner" képviselői felszólították a város lakóit, akik a főhadiszálláson figyelték az eseményeket. A RIA Novosztyi tudósítói által készített felvételeken az emberek sietve hagyják el a főhadiszállás területét.

Biden egyeztetett

A Fehér Ház közlése szerint Joe Biden megvitatta az oroszországi helyzetet Franciaország, Németország és Nagy-Britannia vezetőivel.

Moszkvai polgármester: A helyzet nehéz

Június 26. munkaszüneti nap lesz Moszkvában – jelentette be Szergej Szobjanyin polgármester a Telegram-csatornáján. "A kockázatok minimalizálása érdekében úgy döntöttem, hogy a hétfőt munkaszüneti nappá nyilvánítom, – írta a polgármester, hozzátéve, hogy a különböző hatóságok és hivatalok, valamint a katonai-ipari komplexumok dolgozóira ez nem vonatkozik.


Szobjanyin arra is kérte a moszkvaiakat, hogy lehetőség szerint tartózkodjanak a városban való utazástól. “Kérjük, tartózkodjon a városon belüli autózástól, amennyire csak lehetséges. Bizonyos városrészekben és bizonyos utakon forgalomkorlátozásokra lehet számítani.”

"A helyzet nehéz"

– írta a moszkvai polgármester.

A következő 24 óra kritikus lesz Putyin számára - CNN

A Wagner PMC egységei fegyveres lázadásával összefüggésben a következő 24 óra kritikus lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök számára.

Ez áll a CNN nemzetközi biztonsági vezetőjének, Nick Paton Walshnak egy elemző cikkében.

"Az orosz elnök a hatalmát fenyegető legkomolyabb fenyegetéssel néz szembe az atomhatalom élén eltöltött 23 éve alatt. És megdöbbentő látni, hogy a teljes ellenőrzés illúziója, amelyet mindvégig megteremtett (önkényuralmának legfőbb előnye), egyik napról a másikra omlik össze." - írja.

Medvegyev kommentálta a fegyveres lázadási kísérletet

Az események alakulása azt mutatja, hogy a katonai zendülést szervező személyek cselekedetei teljes mértékben megfelelnek egy jól átgondolt és megszervezett államcsínynek - mondta Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács elnökhelyettese.


"Figyelembe véve a terv magas szintű előkészítését, az akciók szakmai koordinációját és a csapatmozgások minőségi ellenőrzését, jól átgondolt katonai tervről beszélhetünk, és olyan személyek részvételéről a lázadásban, akik korábban az Orosz Fegyveres Erők elit egységeiben szolgáltak, és valószínű, hogy külföldi szakemberek is részt vettek benne.

Ezért a múltbeli bűncselekményekről, az orosz védelmi minisztérium bizonyos kötelezettségeinek nem teljesítéséről, a katonai bázisok elleni "támadásokról" és a tisztviselők korrupciójáról szóló találgatások nem állják meg a helyüket. Ez képtelenség.

Nyilvánvaló, hogy ez egy jól átgondolt és jól megtervezett művelet, amelynek célja a hatalom átvétele az országban.

Tisztában vagyunk azzal, hogy milyen következményekkel jár egy államcsíny a legnagyobb atomhatalomban.

Az emberiség történetében még soha nem fordult elő, hogy a legnagyobb nukleáris fegyverarzenált gengszterek irányítsák. Egy ilyen válság nyilvánvalóan nem korlátozódna egyetlen országra. A világ a pusztulás szélére kerülne.

Nem fogjuk hagyni, hogy az események egy ilyen forgatókönyvet kövessenek. Bármennyire is szeretnék ezt az őrült bűnözők és tisztelőik" - mondta.

A magyar kormány csak a magyar emberek védelme szempontjából követi az orosz eseményeket

Azzal kapcsolatban, hogy milyen lépéseket tartanak szükségesnek az Oroszországban kitört puccsszerű-események miatt, az Indexnek küldött válaszában a Honvédelmi Minisztérium és a Kormányzati Tájékoztatási Központ annyit közölt, hogy

A magyar kormány számára Magyarország és a magyar emberek védelme a legfontosabb. Csak ebből a szempontból követjük nyomon az Oroszországban és Ukrajnában zajló fejleményeket.

Lettország lezárta határait az oroszok előtt

Az Oroszországban zajló eseményekre válaszul megszigorította határőrizetét Lettország, és lezárta a határait az orosz állampolgárok előtt.

„Lettország szorosan követi az Oroszországban kialakult helyzetet. A határőrizetet megerősítettük, az Oroszországot a jelenlegi események miatt elhagyó oroszok vízumkérelmét nem vesszük figyelembe” – közölte Edgars Rinkēvičs, az ország külügyminisztere a Twitteren.



„Lettország nem fog humanitárius vagy más típusú vízumokat kiadni”. Az ország tavaly óta nem ad ki vízumokat az orosz állampolgároknak, de eddig kivételt tett a humanitárius vízumokkal. Az egyelőre nem világos, hogy az eddig kiadott vízumokkal továbbra is be lehet-e utazni Lettországba.

Varsóban is figyelik az orosz eseményeket

A lengyel vezetés szombat reggel az oroszországi helyzetről konzultált, és egyeztetett a szövetségesekkel is - közölte Andrzej Duda lengyel elnök a Twitteren. Az államfői Nemzetbiztonsági Iroda szerint Varsó Oroszország belügyének tekinti az eseményeket, írja az MTI.

A bejegyzés szerint a lengyel államfő Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel és a nemzetvédelmi tárcával folytatott egyeztetést. "Folyamatosan nyomon követjük a keleti határainkon túli fejleményeket" - írta meg Andrzej Duda.

Az elnökkel egy időben Piotr Müller kormányszóvivő a Twitteren megírta: az államfő és a miniszterelnök közötti egyeztetés mellett a kormány keretében Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) elnöke konzultált a nemzetvédelmi és a belügyi tárca vezetőivel.

"Az illetékes lengyel szolgálatok a szövetségesekkel együtt folyamatosan figyelik az oroszországi helyzetet" - írta a kormányszóvivő.

Lengyelországnak 210 kilométer hosszú közös határa van az Oroszországi Föderáció részét képező Kalinyingrádi területtel.

Szombat délután Jaroslaw Kaczynski a délnyugat-lengyelországi Bogatyniában rendezett választási nagygyűlésen a biztonságpolitikai témákról is szólva rámutatott: a Lengyelországgal szomszédos Ukrajnában háború zajlik. "Háború tört ki egy másik államban is, amely - mint az ukránok helyesen mondják - imperialista, támadó, terrorista állam" - tette hozzá.

Most nem tudjuk, annak lefolyása milyen lesz, "incidensről van-e szó, vagy valami nagyobb dologról" - folytatta Kaczynski. Látható azonban, hogy "hogyan végződik az agresszió, ha a megtámadott fél védekezni tud" - tette hozzá a politikus. Aláhúzta: Lengyelország elrettentés céljából "óriási fegyverkezési erőfeszítéseket fejt ki".

A gyűlésen szintén felszólaló Mateusz Morawiecki miniszterelnök felidézte: a lengyel vezetés tavaly az ukrajnai háború kitörése előtt is figyelmeztetett a konfliktus veszélyére, és most "figyelemmel kíséri a helyzetet".

A kormányfő közölte: a fejleményeket Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével vitatta meg, és állandó kapcsolatban van az amerikai féllel is. "Tudatában vagyunk annak, hogy nehéz időkben, nehéz környezetben élünk" - jelentette ki Morawiecki, kiemelve a kormány erőfeszítéseit a hadsereg korszerűsítésére.

Jacek Siewiera őrnagy, a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) főnöke a Twitteren azt írta: a lengyel fegyveres erők az ukrajnai háború kitörése óta állandó készültségben vannak, és "ennek szintje az utóbbi események hatására nem változott meg". Siewiera is megerősítette: Varsó a szövetségesekkel együtt figyeli az oroszországi helyzetet, amely - mint a BBN főnöke aláhúzta - Oroszország belügyének tekintendő.

A csecsenek megérkeztek Rosztovba

Kadirov nem viccelt. Elküldte a csecsen brigádokat a Wagner által elfoglalt Rosztovba.



A Wagner-csoport megindult Moszkva felé


Prigozhin lázadása rendkívül előnyös az ukrán ellentámadás számára - CNN

A Wagner PMC-vezérének, Jevgenyij Prigozsinnak a lázadása "éppen időben" jött Ukrajna számára, amely már hónapok óta készült egy ellentámadás megindítására, hogy megsemmisítő csapást mérjen az orosz csapatokra.


Ezt írja a CNN.

"A nap szava Ukrajnában a 'káröröm' - örömét leli valaki más szerencsétlenségében" - írja a csatorna.

A CNN kamerás stábja a felkelés előestéjén Dél-Ukrajnában járt a frontvonal közelében, és azt rögzítette, hogy ott ukrán csapatok és fegyverek nagy koncentrációja állt készen az offenzívára - írja a kiadvány.


A "magyar" ellenzék is szurkol...

A frissen elítélt Szarvas Koppány Bendegúz lázban van...


Az Európai Unió az oroszországi fejleményekre válaszul aktiválta "válságreagáló központját"

Nem tudjuk, hogy mire akarnak és tudnának reagálni...


De álljon itt a tervük:



Az Európai Unió az oroszországi fejleményekre válaszul aktiválta "válságreagáló központját"...

Nagy mennyiségű készpénzt foglaltak le Prigozsin irodájában

Az orosz hatóságok nagy mennyiségű készpénzt foglaltak le Jevgenyij Prigozsin szentpétervári irodájában, írja a Guardian. Prigozsin is megerősítette, hogy volt készpénz az irodában, a Reuters szerint azt mondta, a Wagner kiadásait fedezték ebből.

Elfogytak a repülőjegyek Moszkvában

Az összes jegy elkelt, amit a Moszkvából induló repülőjáratokra lehetett venni , miközben a Wagner-zsoldoscsoport egyre jobban közeledik az orosz fővároshoz – írja a The Guardian.

A Der Spiegel pedig arról ír, hogy a Moszkvából Tbiliszi, Asztana és Isztambul felé induló közvetlen járatokra már egyáltalán nem lehet jegyet kapni.

A Google Maps útlezárásokat mutat az M4-es autópályán Moszkvától délre, a Wagner-csoport útvonalán.

Irán támogatja Oroszországot

Irán Oroszország belügyének nevezte a fegyveres lázadás kísérletét, és támogatását fejezte ki az országban a jogállamiság mellett.

Nasszer Kanáni iráni külügyminisztériumi szóvivő szombat délután a Wagner PMC alapítója, Jevgenyij Prigozsin fegyveres lázadási kísérlete kapcsán kijelentette, hogy az Oroszországban zajló események az ország belügye, hangsúlyozva, hogy Teherán támogatja a jogállamiságot az egész Orosz Föderációban.

"Nasszer Kanáni külügyminisztériumi szóvivő az Oroszországban történt incidenst az adott ország belügyének minősítette, és hozzátette, hogy Irán támogatja a jogállamiságot az egész Orosz Föderációban" - közölte a köztársasági külügyminisztérium a Telegram-csatornáján közzétett üzenetében.

Podolyak azt mondta, hogy a következő 48 óra határozza meg az Orosz Föderáció új státuszát

Mykhaylo Podolyak ukrán elnöki tanácsadó szerint a következő 48 óra fogja meghatározni Oroszország új státuszát. Ezt a Twitter-fiókján írta.


"Vagy egy teljes polgárháború, vagy egy tárgyalásos hatalomátadás, vagy egy átmeneti szünet a Putyin-rezsim bukásának következő szakasza előtt. Minden potenciális szereplő most határozza meg, melyik oldalon áll. Egyelőre megdöbbentő "elit" csend van Oroszországban" - kommentálta az eseményeket Podoljak.


Meloni szerint a történtek azt mutatják, hogy Oroszország ukrajnai inváziója visszaüt Putyinra

A NATO és Olaszország követi az oroszországi eseményeket, míg a cseh kormány azt hangsúlyozza, hogy továbbra sem ajánlja az utazást Oroszországba.

Oana Lungescu NATO-szóvivő röviden csak annyit közölt e-mailben, hogy "figyelik az oroszországi helyzetet", mást nem mondott.


Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szerint Jevgenyij Prigozsin lázadása azt mutatja, hogy Oroszország ukrajnai inváziója visszaüt Vlagyimir Putyin orosz elnökre. Meloni irodájának szombati a közleménye szerint az olasz kormányfő "szorosan követi az Oroszországban kibontakozó eseményeket, amelyek azt mutatják, hogy Ukrajna elleni agressziója miként okoz instabilitást Oroszországban."

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter szombaton azt mondta, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió, illetve a EU és NATO állampolgárainak szempontjából a biztonsági helyzet esetleges további romlása miatt Prága továbbra is fenntartja azt a figyelmeztetését, hogy nagyon nem ajánlja az utazást Oroszországba.

Verekedés tört ki Rosztovban

Verekedések a Wagner támogatói és ellenzői között a Déli Katonai Körzet főhadiszállásán, Rosztov-on-Donban.


Készülnek az orosz felkelők is

A Putyin-ellenes önkéntesek, az Orosz Önkéntes Testület (RDK) tagjai felhívást tettek közzé a neten,



"Felszólítom az RDK minden támogatóját, hogy aktívan lépjen fel! Mindannyiunknak egyedülálló esélyünk van arra, hogy meghatározzuk jövőnket és hazánk sorsát" - mondta az ún. RDK vezetője.

Belarusz Oroszország mellett áll

A Belarusz Köztársaság Biztonsági Tanácsának beszéde
 
Fehéroroszország Oroszország szövetségese volt és marad, és teljes mértékben osztja a különleges hadművelet céljait és célkitűzéseit. Ez egy kemény, kényszerű és indokolt küldetés az orosz nép védelmére Donbasszban. Valójában a szláv világ jövőjéért folyik a küzdelem.

A fehéroroszok és az oroszok testvéri népek, államainkat politikai szövetség köti össze. És nem maradhatunk távol az Oroszország déli részén zajló eseményektől.

Minden provokáció, minden belső konfliktus katonai és politikai körökben, az információs területen és a civil társadalomban ajándék a kollektív Nyugat számára. Még ha az érintett erők nem is állnak az ilyen forgatókönyvek hátterében, nem fogják elszalasztani a lehetőséget, hogy kialakítsák és vezessék azokat. Ez katasztrófához vezethet. Az orosz történelemben soha nem volt semmi félelmetesebb, mint a bajok - eredendően pusztító és értelmetlen.

Ami történik, nem éri meg a következményeket, a veszteségeket, amelyekhez érzelmi döntések és törvénytelen cselekedetek vezethetnek. Az emberek érdekei, az egyszerű polgárok élete és Oroszország integritása forog kockán.

Az értelem hangjához folyamodunk. Ebben a nehéz időszakban szükség van mindazokra, akik ma a katonai testvériségen belül a tűrhetetlen konfrontációban részt vesznek, egyesülve a céljaikban, ahol a szláv világ jövője és népünk millióinak sorsa dől el.

A fehérorosz nép mindig Oroszországgal volt és lesz.

A VK-n letiltották Prigozsinékat

A VK az Orosz Föderáció főügyészségének kérésére blokkolta a Wagner PMC csoportot.


Az orosz Facebookon már nem tudnak kommunikálni Prigozsinék...

Prigozsin ellen büntetőeljárás indult: fegyveres lázadással vádolják, akár 20 év börtönt is kaphat

A Wagner-csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin ellen fegyveres lázadás szervezésének vádjával büntetőeljárás indult – írta meg a TASZSZ. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sajtóosztálya közölte, hogy a helyzet komolysága és az oroszországi eszkaláció veszélye miatt indult a bűntetőeljárás; egyben felszólította a Wagner-harcosait, hogy

ne teljesítsék Prigozsin parancsait, és vegyék őt őrizetbe.

A Kreml szóvivője kijelentette, mindenről tájékoztatták Putyint, s minden szükséges intézkedést megtesznek.


Putyin Erdogannal is beszélt

Putyin telefonon beszélt Erdogannal, és tájékoztatta az országban kialakult helyzetről a fegyveres lázadási kísérlettel kapcsolatban.

A török elnök teljes támogatásáról biztosította az orosz vezetés lépéseit - jegyezte meg a Kreml.

Vlagyimir Putyin elnöki gépe elhagyta Moszkvát

Szombat délután, moszkvai idő szerint 14.16-kor az orosz elnök hírhedt Il–96-os gépe felszállt Moszkvából – derült ki a FlightRadar24 repüléskövető oldal adataiból.



A gép északnyugati irányba, Szentpétervár felé indult, és Tvertől délnyugatra tűnt el a radarról. Arról egyelőre nem érkezett hivatalos információ, hogy az orosz elnök is a gépen lenne. 

A NEXTA hírcsatorna megjegyezte: Putyinnak Tver közelében is van egy rezidenciája, még az sem kizárt, hogy az orosz elnök oda tart, ha tényleg a repülőn van.


Mindeközben az orosz kormányzat cáfolta, hogy az elnök távozott volna a fővárosból. Dmitrij Peszkov szóvivő a híresztelésekre reagálva azt közölte, hogy


PUTYIN A KREMLBEN FOLYTATJA A MUNKÁT. 

Az IL–96 egy különlegesen kialakított gép, amelyről Putyin végszükség esetén akár egy atomcsapásra is ki tudja adni a parancsot.

A hírfolyam folytatása

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések