A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az Európai Bíróság határozata szerint a szigorú rendelkezésekkel hazánk megsértette uniós kötelezettségeit


Az Európai Unió Bíróságának csütörtöki ítélete szerint Magyarország megsértette az uniós kötelezettségeit a menekültügyi szabályozással. 


Az uniós bíróság kimondta,

nem felel meg az EU-s jognak az a gyakorlat, hogy a menedékkérelmekre vonatkozó szándéknyilatkozatokat csak a belgrádi vagy a kijevi nagykövetségen lehet beadni

– számolt be a hirado.hu.

A lap felidézte, a kormány a 2015-ös a migrációs krízis hatására vezette be a tranzitzónákat, amit az Európai Bíróság 2020 decemberében jogsértőnek ítélt. Emiatt vezették be, hogy a menedékkérelmek beadása előtt a kijevi vagy belgrádi magyar nagykövetségen kell előzetes szándéknyilatkozatot tenni, a magyar hatóságok pedig csak ezután adhatnak beutazási engedélyt a tényleges menedékkérelem beadására.

Az EB megállapítása szerint ez azonban a gyakorlat megsérti többek között az EU nemzetközi védelemről szóló irányelveit, ezért kötelezettségszegési eljárást indított. Ez az eljárás zárult most le, az uniós bíróság döntésével.

Nem igazolható a Bíróság szerint a közegészség védelmére irányuló cél sem

Az Európai Bíróság a szándéknyilatkozat előzetes megtételére vonatkozó feltételt bírálta, s úgy határozott, hogy a szóban forgó szabályozás megfosztja az érintett harmadik országbeli állampolgárokat (vagy hontalan személyeket) a menedékjog Magyarországon történő kérelmezéséhez való, az Európai Unió Alapjogi Chartájában biztosított joguk hatékony gyakorlásától.

Nem igazolható továbbá a bíróság szerint a magyar kormány által felvázolt, a közegészség védelmére irányuló cél sem – ismertette a hirado.hu.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések