A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az ENSZ sürgeti Oroszországot, hogy engedjen be humanitárius segélyt a gátszakadás által értintett területekre - frissül


481. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk. 

Cikkünk frissül!

Robbanásokat jelentettek Odesszából

Június 19-én hajnalban számos robbanás hallatszott Odessza déli kikötőjében. Az ukrán légierő korábban rakétafenyegetésre figyelmeztetett.

A hatóságok szerint a légvédelem aktív a régióban.

Oroszországnak volt eszköze, indítéka és lehetősége is

Oroszországnak megvolt az eszköze, az indítéka és a lehetősége a kahovkai gát lerombolására – derül ki exkluzív drónfotókból és az Associated Press híradója által szerzett információkból. A gát felett készült képeken egy robbanóanyaggal megrakott autó látható az építmény tetején, és két tisztviselő szerint orosz csapatok állomásoztak a gát belsejében egy olyan döntő jelentőségű területen, ami az ukránok szerint a gátat megsemmisítő robbanás középpontja lehetett – jelentette az AP.

Az orosz védelmi minisztérium nem reagált a hírügynökség megjegyzésére.

Oroszország kezében a döntés

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) sürgette Oroszországot, hogy engedélyezze a humanitárius segélyek eljuttatását a kahovkai gátkatasztrófa által érintett területekre. Ukrán és orosz tisztviselők szerint legalább 35 ember halt meg a június 6-i gátomlás következtében, 31-en pedig eltűntek, és több ezer embert evakuáltak. Több száz házat öntött el a víz.

Ukrajna és Oroszország egymást hibáztatta a gát összeomlásáért, mindkettő szándékos szabotázsra hivatkozva.

Az ENSZ szerint Moszkva "eddig visszautasította az ideiglenes katonai ellenőrzése alatt álló területekre való bejutásra vonatkozó kérésünket. Sürgetjük az orosz hatóságokat, hogy a nemzetközi humanitárius jog szerinti kötelezettségeiknek megfelelően járjanak el. Nem tagadható meg a segély azoktól, akiknek szükségük van rá."

Zelenszkij: egyetlen Patriot sem pusztult el

Éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök tucatnyi katonának és katonai egységnek név szerint köszönte meg a harctéri erőfeszítéseit, egyben bejelentve, hogy az ukrán csapatok lépésről lépésre haladnak előre az ellentámadással.

Volodimir Zelenszkij kiemelte a légvédelem hatékonyságát. Azt mondta, hogy egy hét alatt csaknem három tucat rakétát és mintegy ötven támadó drónt semlegesítettek. "E támadások során minden Kalibr és Kinzsal rakéta megsemmisült. Mindegy, hogy Oroszországban ki mondja, hogy a Patriotjainkat megsemmisítették, még mindig itt vannak, dolgoznak, mind orosz rakétákat lőnek le. A lehető leghatékonyabban. Egyetlen Patriot sem pusztult el!" - jelentette ki az ukrán elnök.

Több mint 13 ezren érkeztek vasárnap Magyaországra

Magyarország területére 2023. június 18-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6936 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6148 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 93 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2023. június 18-án nem érkeztek Budapestre vonattal.
A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések