A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A főpolgármester pusztán politikai megrendelést hajt végre


Nem Budapest, de nem is a fővárosiak érdekében adtak be keresetet a Magyar Államkincstár ellen Karácsony Gergelyék. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők szerint a politikus Gyurcsány Ferencnek akar megfelelni. 


Karácsony Gergely pusztán politikai megrendelést hajt végre, írja a Magyar Nemzet. A lap szakértőket kérdezett arról, miért visszás a baloldali főpolgármester azon kijelentése, miszerint Budapest nem fogja befizetni a vitatott 25 milliárd forintot az államkincstárnak.

Ezért perre is mennek az állammal.

A városvezető azzal érvelt, hogy az Alaptörvény kimondja: az önkormányzatok saját bevételei nem vonhatóak el adócélokra. Így ők megtagadhatják a (szolidaritási) adó befizetését. A politikus hozzátette, azonnali jogvédelmet kérnek a bíróságtól. Ezáltal a per jogerős lezárásig megtilthatják, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vagy az államkincstár levegye a főváros számlájáról a vitatott összeget.

Együttműködés helyett széthúzás lehet a cél

Ifj. Lomnici Zoltán rámutatott, az Alaptörvény vonatkozó cikke szerint az önkormányzati rendelet jogszabály, amely a jogforrási hierarchiában a legalsó szinten helyezkedik el. Saját feladatkörében eljárva a helyi önkormányzat alkotja meg a rendeletet a törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján. Mint a Századvég Alapítvány szakértője fogalmazott a lapnak, az országos és a helyi közügyek sokszor keresztezik egymást, emiatt az önkormányzati és az állami feladatok is összekapcsolódnak, azonban „a Karácsony által is képviselt baloldali fantazmagóriák nem az együttműködés, hanem a széthúzás, így a politikai kudarcok és gazdasági nehézségek irányába mutatnak.

Közteherviselési kötelezettség bojkottálása, felsőbb rendű norma alsóbb szintű jogszabállyal történő megtámadása.

Ezek és a hasonló lépések valójában nincsenek összhangban sem az alkotmányos rendelkezésekkel, sem az önkormányzatokra vonatkozó jogszabályokkal".

Meg kell felelni Gyurcsány Ferenc akaratának

Zila János politológus azt mondta a lapnak, a főpolgármester által indított kommunikációs hadjárat mögött az áll, hogy Karácsony Gergely eleget tesz a Gyurcsány Ferenc által világosan megfogalmazott elvárásoknak, ahogy a baloldal háborúpárti finanszírozóinak is igyekezett megfelelni, amikor kijelentette, hogy szerinte Magyarország bizony háborúban áll Oroszországgal.

„Ezt a politikai akciót gördíti tovább a baloldali városvezetés a közigazgatási per megindításáról szóló nyilatkozattal. A megtett lépések mögött már csak azért is pártpolitikai indíttatást kell keresnünk, mert a szolidaritási hozzájárulást számos település fizeti, és ezek közül csak egy, méghozzá a leggazdagabb ellenkezik. A budapestieknek eközben fontos lenne, hogy valaki végre a kezébe vegye a település üzemeltetését, hiszen tennivaló bőven akad" – fűzte hozzá az Alapjogokért Központ elemzője

Közismert, a főváros keresetet adott be, mivel szerint túlzó a szolidaritási adó Budapestre vonatkozó mértéke. Karácsonyék az idei évre kirótt 58 milliárdos tételből 25 milliárd forint jogosságát vitatják. A szolidaritási adót a gazdagabb, nagyobb adópotenciálú önkormányzatok fizetik, hogy abból az állam a szegényebb, fejletlenebb helyhatóságok feladatellátását, fejlesztését segítse. Budapest adóerejére jellemző, hogy az elmúlt közel négy évben több mint kétszázmilliárd forinttal nőt a főváros adóbevétele

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések