A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ungváry szerint az állam kiszervezi az erőszakot terrorista, vagy félterrorista csoportok kezébe


A "történész" mindezt a Budaházy Györgynek adott köztársasági elnöki kegyelemmel kapcsolatban mondta el.


A Budaházy-ügy megfejtése az az orosz modell, miszerint az állam kiszervezi az erőszakot különféle terrorista és félterrorista csoportok kezébe – mondta a Telextudósítása szerint Ungváry Krisztián történész a CEU által szervezett „Erőszak és kegyelem: miért szabadulhattak Budaházyék?” című beszélgetésen. „Itt is ezt az orosz modellt látjuk megvalósulni annak minden morális és biztonsági következményével, ezt jó, ha mindenki tudatosítja magában” – jelentette ki.

Az ilyen típusú államot „nevezhetjük teljes joggal fasisztának, latorállamnak, sokféle módon" és „nagyon súlyos okok vannak amellett, hogy a Fidesz politikáját szélsőjobboldali politizálásnak minősítsük annak filozófiai lényegét illetően”. Ugyanakkor a legfontosabb a történész szerint, hogy itt kimagasló társadalmi veszélyességű ügyről és ennek teljes negligálásáról van szó, ez pedig életveszélyes.

A beszélgetésen részt vett Tóth Mihály jogászprofesszor, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára is, aki elmondta, hogy a Budaházy-ügyben hozott kegyelmi döntés jogi abszurditás, a büntető törvénykönyv szerint nem értelmezhető, ráadásul a rendszerváltás óta nem volt ilyesmire példa, ez az államfői döntés a teljes jogbizonytalanságba vezet.

Pulai András kutató, a Publicus Intézet ügyvezetője, stratégiai igazgatója a saját kutatásuk ismertetése mellett arról beszélt: azt látják, hogy a Fidesz az elmúlt néhány hónapban visszafordult a szélsőjobb irányába, újra udvarol a szélsőjobboldalnak – a kegyelmi ügyet is „bele lehet tenni ebbe a dobozba”. Szerinte a Fidesznek azért érdekes ismét a szélsőjobb, mert látja, hogy a mérsékelt táborból nem igazán tud szavazókat visszahódítani, ez ellen hatnak a tanártüntetések, az uniós pénzek hiánya, vagy éppen az egészségügy állapota.

A beszélgetés moderátora Ónody-Molnár Dóra újságíró volt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések