A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Táplálékok, amelyek hatékonyak a menopauza tüneteinek csökkentésében


A menopauza időszakában sok nő számol be nagyon kellemetlen tünetekről, amelyek sok gondot és problémát tudnak okozni, mind a munka, mind pedig a magánélet során. Léteznek olyan természetes gyógymódok vagy táplálékok, amelyek igenis nagyon sokat segíthetnek a menopauza kellemetlen tüneteinek enyhítésében. Mutatunk is néhány ilyen táplálékot.


A menopauza időszakában a hormonszint, azaz a progeszteron és az ösztrogén szintje lecsökken. Többek között ennek is köszönhető a tünetek megjelenése, illetve amiatt is kialakulhatnak ezek a szimptómák, hogy a hormonok védő szerepe megszűnik és ezért is van kitéve sok nő ebben az időszakban a szív- és érrendszeri betegségeknek, a cukorbetegségnek, vagy a csontot érintő betegségeknek.

A csontokat oly módon óvhatjuk meg, ha rendszeresen fogyasztunk D-vitaminban és kalciumban bővelkedő táplálékokat, mint például a tej és tejtermékek. Ezek a táplálékok K-vitamint, káliumot és foszfort is tartalmaznak, amelyek szintén aktívan hozzájárulnak a csontok egészségének fenntartásához.

Napjainkban sokan szenvednek a korai menopauzától is. Míg korábban 50-55 éves korban léptek a nő ebbe a szakaszba, napjainkban jóval korábban, akár a harmincas, negyvenes években is véget érhet a nők életében a termékeny időszak. Azonban ha rendszeresen fogyasztanak a hölgyek a fent említett tápanyagokban gazdag táplálékokat, akkor jóval kisebb lesz az esélye a korai menopauza kialakulásának.

Sok szakértő tanácsolja azt, hogy a menopauza szakaszában fogyasszanak a hölgyek zöld leveles zöldségeket, mint a brokkoli, a káposzta vagy a karfiol, ugyanis ezek a zöldségek antioxidánsokban bővelkednek, amelyek szintén rendbe teszik a hormonháztartást. A brokkolival kapcsolatban például bebizonyosodott, hogy segít az ösztrogénszint növelésében, ami pedig csökkenti az emlőrák kialakulásának a kockázatát. Ezzel a zöldséggel legyen azonban óvatos mindenki, aki hormonfüggő daganatban szenved vagy akinek a családjában előfordult már ilyen betegség.

A dehidratáció még fokozottabb veszélyeket hordoz magában a menopauza szakaszában, ugyanis ilyenkor egyébként is jellemző a bőr szárazsága, de ha nem iszunk eleget, ez csak tovább fokozódik, ami még inkább csökkenti az ösztrogénszintet. A rendszeres vízfogyasztás más miatt is hasznos, hiszen segít a toxinok szervezetből történő kiürítésében és még a menopauza egyik tünetét, a fokozott puffadást is enyhíteni tudja.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések