A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Navracsics Brüsszelben: „Minden rendben lesz"

Johannes Hahnnal, az Európai Bizottság költségvetésért felelős tagjával tárgyalt Brüsszelben Navracsics Tibor. A megbeszélésen a közalapítványi formában működő egyetemek kuratóriumaival kapcsolatos aggályokról esett szó, csakúgy, mint a miniszter korábbi brüsszeli látogatásain már többször is az elmúlt hónapok során.

Korábban megegyezés született arról, hogy a kuratóriumi tagsággal összeférhetetlen a miniszteri, államtitkár, országgyűlési képviselői és kormánymegbízott pozíció. Ugyanakkor az Európai Bizottság nem kezdeményezte, hogy a polgármesterekre és az európai parlamenti képviselőkre is vonatkozzanak ezek a szabályok.

A Bizottság megítélése szerint ezen pozíciók viselői nem szólnak bele a források elosztásába döntő módon

– magyarázta a hátteret Navracsics. A tárgyalások most egyes közigazgatási pozíciók összeférhetetlenségéről folynak, ideértve olyan, nem közvetlen kormányzati igazgatás alá tartozó posztokat, mint például a jegybanki pozíciók vagy a Nemzeti Emlékezet Bizottságának, illetve a Nemzeti Választási Bizottságnak a tisztviselői. Ugyancsak nyitott kérdés, hogy üresedés esetén a kuratóriumi tagságot milyen módon töltsék be.

Terveink szerint a jövő héten elküldjük a pozícióinkat és utána már igyekszünk rövidre zárni a tárgyalásokat

– foglalta össze a miniszter, hozzátéve, hogy mindez már időszerű az Erasmus-programok következő évi finanszírozása miatt.

Az EUrologus azon kérdésére, hogy hogyan állnak a tárgyalások az egyéb, jogállamisági mechanizmus érintő feltételek teljesítéséről, Navracsics így kezdte a válaszát:

Közel állunk a megállapodáshoz.

Ez azért fontos, mert itt – ideértve az egyetemi kuratóriumok ügyét is – összesen 21 feltételnek kell megfelelnie a magyar kormánynak annak érdekében, hogy az 5,8 milliárd forintos helyreállítási forrásokhoz hozzájusson. De ezek teljesítése szükséges a kormány által bejelentett, ugyanezen forrás hitel részére is, amely további 6,6 milliárd eurót jelent. Navracsics úgy gondolja, hogy valamennyi tárgyalás megfelelően halad. Így fogalmazott:

abban bízom, hogy fogunk tudni időarányosan teljesíteni és minden rendben lesz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések