Fantasztikus lesz a húsgombócos tészta, ha sütőben sütöd össze, a tetejére pedig sajtot olvasztasz.
A sütőben sült húsgombócos tészta hamisítatlan olasz fogás. Valójában emlékeztet a megszokott paradicsomos húsgombócra, de kicsit más a fűszerezése, és mivel sütőben érnek össze az ízei, még finomabb. A tetejére nyúlós sajtot olvassz.
Hozzávalók 4 személyre
A tésztához:
👉 40 dkg száraztészta
👉 20 dkg reszelt sajt
👉 só
A paradicsomszószhoz:
👉 40 dkg hámozottparadicsom-konzerv
👉 2 gerezd fokhagyma
👉 1 kis doboz sűrített paradicsom
👉 1 teáskanál bazsalikom
👉 1 teáskanál oregánó
👉 0.5 csokor petrezselyem
👉 0.5 hagyma
👉 só
👉 bors
👉 olívaolaj
A húsgombócokhoz:
👉 50 dkg darált hús (sertés, marha vagy vegyesen)
👉 1 teáskanál bazsalikom
👉 1 teáskanál oregánó
👉 1 teáskanál pirospaprika
👉 0.5 hagyma
👉 0.5 csokor petrezselyem
👉 só
👉 bors
Elkészítés:
A tésztát sós vízben főzd ki. Ha kész, szűrd le, de a levét tedd félre, mert ezzel fogod hígítani a mártást.
A mártáshoz a hagymát olívaolajon párold üvegesre. Amikor már puha, add hozzá az apróra vágott fokhagymagerezdeket is. Egy perc múlva kanalazd hozzá a hámozott és a sűrített paradicsomot, add hozzá a bazsalikomot, oregánót, felaprított petrezselymet, sózd, borsozd, és öntsd fel egy decivel a tészta főzővizéből. Letakarva, kis lángon kezdd el összefőzni.
A darált húst keverd össze a reszelt hagymával, a sóval, a borssal, a pirospaprikával és a fűszerekkel. Formázz belőle gombócokat, helyezd őket a rotyogó paradicsomszószba, és tíz percig főzd elő őket.
A tésztát egyengesd el egy tepsiben. Forgasd össze a húsgombócos paradicsomszósszal, szórd meg a tetejét reszelt sajttal, és alufóliával letakarva told 180 fokos sütőbe fél órára.
0 Megjegyzések