Rengeteg pirult fűszerrel készül a rizs, ezektől nem csak illatos, nagyon finom is lesz, hiába csak köret, nem lehet betelni vele.
A spenótos rizs, avagy a palak pulao indiai recept alapján készül, rengeteg illatos fűszerrel, mint a gyömbér, fahéj, kardamom, szegfűszeg. A rizs – lehetőség szerint basmati – spenótpürével fő készre, így átveszi a zöldség színét és ízét is.
Hozzávalók:
Püréhez:
👉 10 dkg leveles spenót
👉 1 db zöld chili
👉 2,5 centi gyömbér
👉 3 gerezd fokhagyma
Rizshez:
👉 1 bögre basmati rizs
👉 2 ek olaj
👉 1 db babérlevél
👉 3 db szegfűszeg
👉 fél db fahéjrúd
👉 2 db zöld kardamom
👉 1 db ánizs
👉 1 tk köménymag
👉 1 kisebb fej vöröshagyma
👉 másfél bögre víz
👉 ízlés szerint só
👉 ízlés szerint citromlé
Elkészítés:
A rizst mossuk át, majd tegyük bő hideg vízbe, hagyjuk ázni.
Amíg ázik a rizs, mossuk meg alaposan a spenótot, csöpögtessük le, vágjuk durvára. A chilit vágjuk karikákra, a fokhagymát és a gyömbért pucoljuk meg, reszeljük le.
Tegyük a spenótot, a chilit, a gyömbért és a fokhagymát aprítógépbe, pürésítsük le.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben. Dobjuk rá az egész fűszereket, majd amikor illatoznak, mehet rá a vékonyra szelt hagyma. Addig dinszteljük, míg puha nem lesz. Adjuk hozzá a spenótpürét, majd melegítsük, míg gyöngyözni nem kezd.
Öntsük fel a vízzel. Amikor forr, adjuk hozzá a rizst, sózzuk. Újraforrástól számítva 12-15 percig főzzük, míg puha nem lesz. Ha kész, kapcsoljuk le a lángot, fedjük le a lábast, hagyjuk 10 percig állni.
Utána villával lazítsuk, citromlével ízesítsük.
0 Megjegyzések