A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az A-vitamin hiánya növeli a vakság kockázatát – A-vitaminban bővelkedő zöldségek


Amennyiben szeretnénk fokozni a szervezetünkben az antioxidáns hatásokat, úgy fogyasszunk A-vitaminban is bővelkedő táplálékokat, hiszen maga a vitamin is egy antioxidáns, amelynek nagy szerepe van többek között az immunvédelemben, a bőr egészségének fenntartásában és a látás megőrzésében, azaz a szem egészségének biztosításában.


A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja. Miután elfogyasztottunk egy sárgarépát vagy egy-két szelet sárgadinnyét és ezzel béta-karotint vittünk a szervezetünkbe, ez később A-vitaminná alakul, hogy aztán kifejthesse jótékony hatásait.

Az A-vitamin (más néven retinol) tehát egy kitűnő antioxidáns, amely nemcsak a szabad gyököket semlegesíti a szervezetben, hanem az oxidatív stressz mértékét is csökkenti. Minél kisebb a szabad gyökök száma és az oxidatív stressz mértéke a szervezetünkben, annál kisebb az esélye a krónikus és egyéb betegségek létrejöttének.

A karotinoidok – mint amilyen a béta-karotin is – főként növényi forrásokban találhatók mint amilyen a sárgarépa, édesburgonya, tök, zöld leveles zöldségek. Az A-vitamin viszont állati eredetű termékekben található meg, mint például a hal, a máj, a tojás, a tejtermékek.

Az A-vitaminnak és a béta-karotinnak sok előnye ismeretes az egészség szempontjából. Ilyen például a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjének csökkentése, a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések kockázatainak csökkentése.

Az A-vitaminnak kiemelten fontos szerep jut az immuntámogatásban, az immunfunkciók erősítésében és az immunrendszer védelmében, illetve a betegségek megelőzésében.

Amennyiben nincs elegendő A-vitamin a szervezetünkben, úgy a szem egészsége kerül veszélybe, hiszen ennek a vitaminnak a hiányában nemcsak éjszakai vakság alakulhat ki, hanem akár még látásvesztés is létrejöhet. Az A-vitaminban van egy rodopszin nevű molekula, amely aktiválódik, amikor fény esik a retinára, amely jeleket küld az agyba és így voltaképpen ennek eredményeként látunk. Ez a vitamin megakadályozza az életkorral összefüggő olyan betegség kialakulását, mint amilyen a makuladegeneráció is.

Az A-vitamin a gyulladáscsökkentő hatása révén védi a bőr egészségét. Ez a vitamin elengedhetetlen a csontok egészségének és növekedésének fenntartásában. Az A-vitamin hiánya a csont ásványianyag-sűrűségének csökkenéséhez vezethet.

Ha A-vitamin-hiányban szenvedünk, akkor sok egészségi problémával kell szembenéznünk. Többek között ilyenek a látási problémák, mint például az éjszakai vakság, a gyenge csontnövekedés és fejlődés, bőrgyógyászati problémák és károsodott immunrendszeri funkció.

Ha egészségesen táplálkozunk, akkor biztos, hogy nem kell tartanunk attól, hogy nem lesz elegendő ebből a vitaminból a szervezetünkben. Az A-vitamin nagy mennyiségben megtalálható a halakban, a májban, a tojásban, a színes, főleg a zöld, a narancssárga, a piros és a sárga zöldségekben és gyümölcsökben, például a sárgadinnyében, a sütőtökben, a paprikában, a sóskában, a spenótban, a sárgabarackban, a káposztában, az édesburgonyában, a paradicsomban és az összes típusú salátában.

Az édesburgonya kiváló béta-karotin-forrásnak számít. Ha édesburgonyát adunk hozzá az étrendünkhöz, ezzel növelhetjük a szervezetünk A-vitamin-szintjét. A sötétzöld leveles zöldségek rendszeres fogyasztásával is sok A-vitamint vihetünk be a szervezetünkbe, ezzel megakadályozva a szervezetben kialakuló gyulladást.

Az A-vitamin segíti a vas felszívódását. Az A-vitamin hasznosulását sok minden meggátolhatja, például a pajzsmirigybetegség, a cinkhiány vagy a májbetegség.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések