A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Meteorológiai Világszervezet: Öt éven belül minden melegrekord meg fog dőlni


A következő hónapokban melegedő El Niño kialakulása várható


A Meteorológiai Világszervezet (WMO) legújabb jelentése szerint az üvegházhatású gázok növekvő kibocsátása és az El Niño éghajlati jelenség miatt öt éven belül minden melegrekord meg fog dőlni – írja a greendex.hu.

A tudósok állítják, hogy bár a folyamat még megállítható, nagyon rossz úton haladunk a megoldás felé. Ha pedig nem cselekszünk időben, a kormányoknak nem marad más lehetőségük: fel kell készülniük a legrosszabbra.

Jelenlegi állás 66 százalék esély van arra, hogy az ipari forradalom előtti szinthez képest több mint másfél fokkal fog emelkedni az átlaghőmérséklet és szinte biztos, hogy a következő öt esztendő egyike a történelem legforróbb éve lesz. A sarkkörök háromszor gyorsabban fognak melegedni, mint a világ többi része. Ennek következtében a jégtakaró olvadásnak indul, az emelkedő tengerszint miatt pedig országok fognak eltűnni a Föld felszínéről.

Ez a jelentés nem azt állítja, hogy tartósan átlépjük a Párizsi megállapodásban meghatározott 1,5 fokos szintet, azonban megkongatja a vészharangot, hogy egyre gyakrabban fogjuk átlépni ezt a küszöböt átmeneti jelleggel – mondta Prof. Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

Hozzátette, hogy a következő hónapokban melegedő El Niño kialakulása várható, és ez az ember által okozott éghajlatváltozással együtt a globális hőmérsékletet eddig ismeretlen területre fogja tolni. Ennek messzemenő következményei lesznek az egészségügyre, az élelmezésbiztonságra, a vízgazdálkodásra és a környezetre, ezért fel kell készülnünk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések