Hirdessen itt

A dollárt a világ legnagyobb pénzügyi terroristájának nevezte egy indiai milliárdos bankigazgató


Az amerikai dollárnak mint tartalékvalutának túl nagy a hatalma, és a világnak kétségbeesetten szüksége van egy alternatívára – mondta pénteken Uday Kotak, a Kotak Mahindra Bank milliárdos befektetője és vezérigazgatója.


A bankár az Economic Times Awards for Corporate Excellence 2023 elnevezésű díjátadón tartott beszédében a dollárt “a világ legnagyobb pénzügyi terroristájának” nevezte. Mivel a globális vagyon nagy részét dollárban tartják az amerikai bankoknál vezetett úgynevezett nostro-számlákon, ezek teljes mértékben az amerikai bankárok és hatóságok döntéseitől függenek – magyarázta.

“Valaki az USA-ban azt mondhatja: Holnap reggeltől nem veheted fel [ezt a pénzt] – és máris elakadtál. Ez a tartalékvaluta ereje” – tette hozzá Kotak.

A világ ezért “kétségbeesetten keresi az alternatív tartalékvalutát” – folytatta, és azt javasolta, hogy India ragadja meg a lehetőséget, és tegye saját valutáját, a rúpiát tartalékvalutává.

“Itt az ideje, hogy megpróbálkozzunk vele, ami valószínűleg 10 évig fog tartani” – jelentette ki. E cél elérése érdekében Indiának erős pénzügyi intézmények és egy olyan erős keretrendszer kiépítésével kell elnyernie a többi globális szereplő bizalmát, “amely nem függ senki szeszélyeitől”. Kotak hozzátette, hogy nem lát más erős pályázót a szerepre.

“Nem hiszem, hogy Európa képes lenne arra, hogy a saját valutája legyen a tartalék, mert az államai széthullottak. Nem hiszem, hogy az Egyesült Királyságnak vagy Japánnak megvan a súlya ahhoz, hogy ezt a pozíciót betöltse, bár mind a brit font, mind a jen szabad valuta. Kínának, úgy gondolom, komoly bizalmi problémája van a világ számos országával” – mondta.

Szombaton egy tweetben Kotak megpróbálta tovább pontosítani az amerikai dollárral kapcsolatos megjegyzéseit, kifejtve, hogy a tartalékvaluta túlzott hatalmára utalt. Ez a státusz képessé teszi az ilyen valutát a globális tranzakciók ellenőrzésére, ami olyan helyzetekhez vezet, amikor más országok függővé válhatnak tőle.

“Az [amerikai dollárról] nemrégiben folytatott vitában véletlenül használtam [a] “pénzügyi terrorista” szavakat, amit szeretnék kijavítani. Úgy értettem, hogy egy tartalékvaluta aránytalan hatalommal rendelkezik, legyen szó akár a nostro számláról, az 500 bázispontos kamatemelésről, vagy arról, hogy a feltörekvő országok dollárt tartanak a likviditás miatt” – írta.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések