A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nagy-Britannia modern fegyvereket akar vásárolni Ukrajnának, köztük nagy hatótávolságú rakétákat


Az Egyesült Királyság egy speciális alap keretében modern fegyvereket akar vásárolni Ukrajnának, többek között 100-300 kilométeres hatótávolságú rakétákat és a csapatok mozgékonyságát biztosító lőszereket. Erről a Defence24 nevű kiadvány számolt be.


A kiadvány szerint a brit védelmi minisztérium közzétette az Ukrajna Támogatási Alapból finanszírozott, a fegyveres erők által használandó katonai felszerelésekre vonatkozó információkérést.

Az alapot az Egyesült Királyság kezdeményezésére hozták létre Izland, Norvégia, Svédország és Dánia, valamint Litvánia részvételével. Az adománygyűjtés célja az Ukrajna számára történő gyors haditechnikai eszközök beszerzése. Teljes költsége több mint 520 millió fontot tesz ki. Ebből az összegből 200 millió font sterlinget már elkülönítettek - különösen pilóta nélküli légi járművekre, felderítő rendszerekre és légvédelmi berendezésekre, valamint a meglévő ukrán hadsereg járműveinek pótalkatrészeire.

A beszerzésekre vonatkozóan nem határoztak meg időkeretet.

Közben Dmytro Kuleba külügyminiszter bírálta az Ukrajna számára történő közös lőszerbeszerzésre vonatkozó uniós terv végrehajtásának késedelmét. Szavai szerint "a tétlenség árát emberéletekben mérik". Erre reagálva Josep Borrell, az európai diplomácia vezetője kijelentette, hogy "az EU mindent megtesz a lőszerek szállítása érdekében, méghozzá gyorsan".

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések