A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A cikóriarost egészségre gyakorolt jótékony hatásai


A cikóriagyökeret évszázadok óta alkalmazzák főzés és sütés során, illetve a hagyományos gyógyászatban. Kávéalternatívaként is megállja a helyét. Ha nem ihatunk koffeines kávét, mert egészségi panaszaink vannak, akkor nincs is más dolgunk, mint cikóriakávét fogyasztani, hiszen az ebből a zöldségből készült kávé hasonlít a legjobban az eredeti kávéhoz.


A cikória gyökerében lévő számos rostnak nagyon sok előnye létezik az egészségre nézve. Mutatjuk is, melyek ezek.

A cikóriagyökér gazdag forrása az inulinnak. Az inulin egy olyan rostfajta, amely fruktózmolekulák rövid láncolatából épül fel, és amelyet a szervezetünk nem tud megemészteni.

Az inulin prebiotikumként működik a szervezetben, és mint ilyen, nagyon hatékonyan táplálja a bélrendszerben az úgynevezett jó bélbaktériumokat. Ezek a baktériumok kiemelkedő szerepet játszanak a gyulladás csökkentésében, illetve az ásványi anyagok felszívódását is nagyban elősegítik.

A cikóriában található inulin tehát emésztetlen állapotban halad át a szervezeten, miközben a jó bélbaktériumokat táplálja, és ezzel az egészséges emésztést segíti elő. Az inulin segít megnövelni a széklet gyakoriságát, illetve segít a székrekedés kialakulása ellen.

A cikória gyökerében lévő rostok a vércukorszint szabályozásában is közrejátszanak, ugyanis az inulin segíti a szénhidrát-anyagcserében részt vevő baktériumok elszaporodását. Ezen kívül a gyökér rostjai olyan vegyületeket is tartalmaznak, amelyek fokozni tudják az inzulinérzékenységet. Többek között a klorogénsav is ilyen vegyület.

A cikóriagyökér-rost szabályozni tudja az étvágyat és csökkenti a napi kalóriabevitelt, így járul hozzá aktívan a fogyáshoz.

A cikóriát sokféle egészségi probléma esetén használhatjuk. Ilyen lehet például a gyomorpanasz, az étvágytalanság, a székrekedés, a májrendellenességek, vagy éppen az epehólyag-problémák. A gyökér rostjai jót tesznek az emésztésnek és védelmet jelentenek a máj számára.

A cikórialevelet különféle bőrproblémák esetén is használhatjuk, hiszen csökkenti a bőr gyulladását és duzzanatát.

A cikóriagyökér enyhe hashajtó hatással rendelkezik és nagyon egészséges, mivel igencsak gazdag egy antioxidáns vegyületben, mégpedig a béta-karotinban.

Mivel fokozza az epetermelését, így epekövesség esetén nem javasolt a fogyasztása.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések