A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fogyás izomból vagy zsírból – A végeredmény miatt sem mindegy, honnan csökken a súlyod


A fogyás egyik alapszabálya, hogy kevesebb kalóriát juttass be a szervezetedbe, mint amennyit felhasználsz, ez önmagában azonban nem garancia a sikerre.

Ha pedig a mérleg kevesebbet mutat ugyan, de nincs zsírcsökkenés a testünkön, akkor valószínűleg az izmainkból veszítettünk, márpedig semmiképpen sem ez a cél.

Lássuk, mivel érhetjük el azt a fajta súlyleadást, amihez a zsírból fogunk lefaragni a testünkből, és ily módon az eredmény is látványos és tetszetős lesz!

A kevés izomtömeg gyorsan fogy

Az első és legfontosabb, hogy legyen elég izomtömeg rajtunk, mert ha kevés van, azt a keveset igen hamar el fogjuk veszíteni a diéta során, és azt követően a zsírból fogyás keservesen nehéz lesz.

Figyeljük arra is, hogy ne vonjuk meg teljesen a szénhidrátokat a szervezetünktől, mert egyrészt szükségünk van rá a normális működésünkhöz, másrészt hosszú távon az ellenkezőjét érjük el, mint, amit szeretnénk, és hízni fogunk!

Elegendő kalória

Mielőtt belekezdenénk a kalóriamegvonásba, érdemes dietetikussal egyeztetni, hogy a szervezetünknek pontosan mennyi napi kalória-bevitel javasolt, ezt a szakemberek nem hasraütés-szerűen, hanem személyre szabottan meg tudják mondani mindenkinek. Amennyiben ugyanis túl kevés kalóriát fogyasztasz el a szükségleteidhez képest, akkor éhezni kezd a szervezet, ha pedig életbe lép az éhezés, akkor a testünk elkezd lefarag az izmainkból is.

Fehérjeszükséglet

Az izmok építéséhez fehérjére van szükségünk. A testsúlyunk 1,6 százalékát kell elfogyasztanunk fehérjéből ahhoz, hogy a szervezetünk képes legyen az izmaink tömegét megnövelni. Fehérjében gazdag étel a tojás, a tejtermékek, a szárnyasok húsa. Ha csak növényi fehérjét szeretnél fogyasztani, akkor fogyassz csicseriborsót, szóját, hüvelyes zöldségeket, dióféléket.

Folyadékfogyasztás

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy igyunk eleget, és természetesen ne akármit. Mindig legyen víz nálad, ha úton vagy, ha edzel. Ha éppen otthon, vagy irodában dolgozol, a kezed ügyében legyen egy pohár, és ne csak akkor igyál, ha megszomjazol: azon kívül, hogy a vízivás önmagában is nagyon hasznos a szervezetnek, a fogyásban is segítségedre lesz!
Sport

Kétféle edzésmunkát kell végeznünk, ha faragni szeretnénk a súlyunkból. A kardió jellegű mozgás egészséges, és kell, de a futás, gyaloglás, biciklizés az erőnlétünkre hat, az izmaink mennyiségét nem növeli. Kiegészítésképpen a kardiózás mellé mindenképpen szükséges erősítő edzés. Súlyokkal vagy saját testsúlyos gyakorlatokkal is célt érhetünk, és heti két erősítő edzéssel már látványos eredményt érhetünk el.

Edzés utáni étkezés

Nagyon fontos, hogy az edzést követően mihamarabb, lehetőleg fél órán belül fogyassz el egy gyümölcsös turmixot vagy zabpelyhes-joghurtos finomságot. Mást is választhatsz, a lényeg, hogy fehérje és szénhidrát legyen benne, mert így tudod csak hasznosítani az edzésmunkát, és növelni az izomzatodat.

Alvás

Kialvatlanul nem lehet eredményesen diétázni. Ha nem pihened ki magad éjszaka, akkor másnap éhezni fogsz a cukorra, az energiaszinted is padlón lesz, és nem tudod tartani sem a normális étkezést, sem az edzésmunkát. Aludj tehát sokat, és a szervezeted meg fogja hálálni!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések