A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Minden negyedik lakos bevándorló lehet Horvátországban


Olcsóbban dolgoznak, de összességében többe kerülnek


A horvátországi népesség hamarosan – a nagyszámú bevándorló miatt – a németországi vagy az ausztriai helyzetet fogja tükrözni. Erre figyelmeztetett egy helyi demográfus, aki szerint csakis így tudja fenntartani Zágráb a nyugdíj- és az egészségügyi rendszer működését.

„Vagy dolgozol azért a pénzért, amit kínálnak, vagy jön a helyedre más, aki megcsinálja.”

Tado Juric szerint Horvátország jelenleg ezt a politikát folytatja. A demográfus emlékeztet, a jelenség Németországban már a 60-as években megfigyelhető volt. Az ország így szerzett elég munkást és így verte vissza a szakszervezetek hangját. Juric szerint mindez oda vezet, hogy a helyi lakosság külföldre megy, a helyére pedig bevándorlók érkeznek.

A szakember abszurdnak nevezte, hogy az állam szinte elüldözi a fiatalokat az országból, eközben megnyitja a kapukat az olcsónak tűnő afrikai és ázsiai munkaerő előtt. Ugyanakkor hangsúlyozta, egyáltalán nem biztos, hogy a külföldi munkaerő összességében olcsóbb az országnak.

Egy korábbi német tanulmányra hívta fel a figyelmet, mely szerint a távoli államokból érkező munkások integrációja többe kerül, mint maga a gazdasági haszon, amit megtermelnek. A külföldiek befogadása és foglalkoztatása pedig csak fokozza a helyi fiatalok elvándorlását – tette hozzá a demográfus.

Százezrek maradhatnak háziorvos nélkül

A horvát gazdaságnak nagy szüksége lenne a munkavállalókra. Az ország lakossága fogy, a fiatalok külföldre mennek, így egyre kevesebben vannak, akik a gyárakban vagy a földeken dolgoznának, nem is beszélve az idegenforgalomról, mely évről évre kóros munkaerőhiánnyal néz szembe. De szakemberekre is óriási a szükség.

Jelenleg az orvoshiány a legégetőbb probléma. A horvát háziorvosi rendszerben 2 327 csapat dolgozik, de csak 2 187 orvos, ami azt jelenti, hogy 140 helyen hiányzik maga az orvos.

Natasa Ban Toskic, a horvát háziorvosi koordináció vezetője azt mondta, a hiányzó szakemberek feladatát a meglévők végzik, vagyis állandóan helyettesítenek, így azonban nem tudják biztosítani a betegek számára a megbízható elérhetőséget és a folyamatos ellátást.

Ban Toskic egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a meglévő orvosok közül is mintegy 200-an vannak, akik 65 évnél idősebbek, és már csak a jóindulatukon és lelkiismeretükön múlik, hogy továbbra is elvégzik feladataikat. Nyomatékosította:

hamarosan több mint 300 főre bővül a hiány, ami által akár félmillió biztosított személy háziorvosi ellátása is veszélybe kerülhet. A következő években újabb 770 orvos éri el a nyugdíjkorhatárt, amit ha nem pótolnak, több százezren maradhatnak háziorvos nélkül.

A horvát egészségügyi dolgozók évek óta elégedetlenek. Elsősorban a bérüket keveslik, ami állításuk szerint elmarad a szlovén, de még a szerb kollégáikétól is. Egy korábban végzett felmérés szerint a megkérdezett orvosok 97 százaléka elégedetlen az egészségügy helyzetével. Az alacsony fizetés mellett egyebek mellett azt is nehezményezik, hogy az ügyeletért csak minimális összeget fizetnek, hogy nem fektetnek a fiatalok képzésébe, és hogy a külföldre vándorlók helyettesítése pluszmunkát jelent az országban maradóknak.

A horvátországi orvosok és nővérek március 18-ára hirdettek sztrájkot.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések