A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megváltozott a helyi kóbor kutyák génállománya a csernobili katasztrófa után


A megvizsgált ebek elváltozásai azokhoz hasonlóak, mint amelyeket megfigyeltek a Japánban ledobott atombombák túlélőinél


A Science Advances című folyóiratban pénteken megjelent tanulmány szerint Csernobilban, évtizedekkel az 1986-os nukleáris katasztrófa után a rengeteg kibocsátott sugárterhelés megváltoztathatta a kutyapopulációk genetikáját – írja az ABC News cikke alapján a Telex.

Tim Mousseau, a Dél-Karolinai Egyetem biológiaprofesszora szerint azok a kóbor kutyák, amelyek még mindig az erőmű tiltott zónáiban élnek, valószínűleg a katasztrófa kitörésekor hátrahagyott ebek leszármazottjai – írta a Telex. A kutatók 2017 és 2019 között több mint 300 szennyezett területről gyűjtöttek vérmintákat, ezeket dolgozták fel a tanulmányban. Az is kiderült, hogy a különböző szintű sugárzásnak kitett kutyapopulációk genetikája is különbözik egymástól.

A megvizsgált kutyák és más állatok elváltozásai azokhoz hasonlóak, mint amelyeket megfigyeltek a Japánban ledobott atombombák túlélőivel kapcsolatban a második világháború alatt – mondta Mousseau.

Például gyakrabban fordult elő a szürkehályog. A tudósok más fejlődési rendellenességeket is kerestek: például daganatokat, vagy éppen a kisebb agykörfogatok kialakulását.

Mousseau szerint ugyan a sugárdózis veszélyei ismertek, tudjuk, hogy megnöveli a genetikai mutációk valószínűségét különböző növény- és állatfajoknál, de még mindig nem világos, hogy a nagyobb emlős állatok szintjén milyen hatással lehetnek – olvasható a portálon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések