A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Házias, gyöngyöző orjaleves: ezt készítsd a karaj csontjából


Az orjaleves sertéscsontból és sok-sok vitamindús zöldségből készül.


Ha sertéskarajt készítesz ebédre, ne dobd ki a csontját, inkább készíts belőle orjalevest! A sokféle zöldség belefő a levesbe, így a vitamintartalmuk sem vész kárba. Lassan, gyöngyöztetve rotyogtasd a tűzhelyen, hogy a különböző ízeknek legyen idejük összefőni benne.

Hozzávalók 6 személyre

👉 50 dkg sertéskarajcsont
👉 4 gerezd fokhagyma
👉 4 babérlevél
👉 3 szál zellerzöld
👉 3 sárgarépa
👉 3 l víz
👉 2 fehérrépa
👉 1 kis zellergumó
👉 1 kis karalábé
👉 1 hagyma
👉 1 evőkanál só
👉 1 evőkanál egész bors
👉 1 teáskanál szerecsendió
👉 1 csokor petrezselyem
👉 ízlés szerint levestészta

Elkészítés:

A csontot tedd fel főni három liter hideg, sós vízben. Amikor felforrt, azonnal vedd a lángot kicsire, és így kezdd gyöngyöztetni. A keletkező habot szedd le róla.

Közben a zöldségeket tisztítsd meg, és vágd nagyobb darabokra. Nagyjából egy óra főzés után add a csonthoz őket a megpucolt, de egészben hagyott hagymával és fokhagymagerezdekkel együtt. Add hozzá a babérlevelet, a zellerzöldet, a borsot és a szerecsendiót, és továbbra is lassú tűzön, fedő nélkül főzd az egészet addig, amíg a zöldségek megpuhulnak, és a leves szép sárga színt vesz fel. Ez nagyjából még 2-2,5 óra.

A főzési idő végén zárd el a leves alatt a lángot, és tíz percig hagyd ülepedni. Ezután szűrd át, és szórd meg apróra vágott petrezselyemmel. Ha tésztát szeretnél belefőzni, azt is most teheted meg. A zöldségeket külön tálon kínáld a leves mellé.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések