A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Eleken is versenyképességi tényezővé vált a jól működő közigazgatás


Gazdasági versenyképességi tényező a korszerű, jól működő közigazgatás – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az eleki kormányablak átadásán csütörtökön.


György István úgy fogalmazott: a kormányablakok, amelyekbe 17 szakigazgatási szervet integráltak, mintegy megyei minisztériumokként működnek 2011 óta. A kormányablakoknál 2500-nál több fajta ügyet lehet intézni - szemben a korábban létező okmányirodákkal, ahol 29 ügykör létezett.

2019 volt a csúcsév, akkor 14 millió 600 ezer ügyfél járt a kormányablakokban; tavaly csak a közigazgatási szünet miatt volt alacsonyabb ez a szám, de 2022-ben is 15,7 millió ügyet indítottak el ott az állampolgárok. A forgalom csaknem 80 százalékát az okmányügyek intézése, 15-20 ügytípus teszi ki – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, országosan 314 kormányablak működik már, a négy munkaállomásos eleki a háromszáztizenötödik.

Békés vármegyében 17 kormányablak működik, hét helyen adó-, egy helyen pedig államkincstári ügyeket is lehet intézni. Még idén átadják Battonyán is a kormányablakot – közölte.

György István szerint a kiegyezés óta nem volt akkora fejlődés és átalakítás a közigazgatásban, mint amilyenbe 2011-ben belekezdtek. „Nem mindegy, hogyan tud prosperálni egy állam a mai veszélyekkel teli korban; és hogy tudja úgy felépíteni a saját gazdaságát a foglalkoztatottság növelésével és a gazdaság kormányzati irányításával, hogy a gazdasági növekedés képes legyen gyarapítani a GDP-t, hogy legyen pénz a fejlesztésekre” – fogalmazott.

Kovács József (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője kiemelte, a kormányablakokban olyan ügyeket is el lehet intézni, amelyekért korábban a régióközpontokba, vagy akár Budapestre kellett utazni. Ráadásul azokban harmincszor több ügytípust lehet intézni, mint régen az okmányirodákban.

A politikus a vármegyei és fősipáni rendszer visszaállításával kapcsolatban megjegyezte, azzal a történelmi gyökerekhez nyúltak vissza. „Ha a múlt előtt tisztelgünk, a jelenen keresztül építjük a jövőt” – húzta alá.

Elekkel kapcsolatban megjegyezte, a város lakosainak száma 4 700, négy nemzetiség él itt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések