A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az enyhe Covid–19 fertőzés is megváltoztathatja az agyat


Sokaknál szorongás és depresszió is kialakulhatott


Egy új kutatás 254 ember vizsgálata után arra jutott, hogy az agy szerkezetét és működését is megváltoztathatja a koronavírus, még az enyhe fertőzés is – írta meg a hazipatika.com.

Azoknál az embereknél, akik egy enyhe koronavírus-fertőzés után hónapokkal is szorongást és depressziót tapasztalnak, az agyuk szerkezetét és működését érintő változások alakulhattak ki – jelentették a WebMD cikke szerint brazil kutatók.

„Eredményeink aggasztóak, mivel még az enyhe Covid–19-ben szenvedő emberek agyában is mutatkoznak változások, hónapokkal a megbetegedés után. További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy remélhetőleg olyan kezeléseket találjunk, amelyekkel megelőzhetők az emberek életminőségére gyakorolt hosszú távú hatások” – mondta Clarissa Yasuda, a São Paulo-i Campinas-i Egyetem munkatársa – olvasható a hazipatika.com oldalán.

A brazil tudósok 254 olyan embert vizsgáltak, akik három hónappal korábban enyhe fertőzésen estek át. Átlagosan 41 évesek voltak, és mindnyájan kitöltöttek egy olyan tesztet, amelyben szorongásra, illetve depressziós tünetekre vonatkozó kérdések szerepeltek. A tudósok végül arra jutottak, hogy 102 embernél jelentkeztek a szorongás és a depresszió tünetei, 152 embernél pedig egyik betegség gyanúja sem merült fel.

Következő lépésként a kutatók az agy szürkeállományának zsugorodására utaló jeleket kerestek. Így minden résztvevő agyát megvizsgálták, és a felvételeket összehasonlították 148 olyan személyével, akiket nem kezeltek koronavírus-fertőzés miatt.

Azt látták, hogy a Covid–19-en átesett, szorongással és depresszióval küzdő személyeknél az agy limbikus területe zsugorodott, amely a memóriában és az érzelemfeldolgozásban vesz részt. Azoknál, akiknél a koronavírus-fertőzés után nem jelentkeztek szorongásos és depressziós tünetek, nem volt kimutatható agyi zsugorodás – közölték a tanulmány szerzői.

A kutatók az agyműködést és az agyterületek közötti összeköttetések változását is vizsgálták, és azt látták, hogy a szorongásos és depressziós tünetekkel küzdő csoportban a vizsgált 12 hálózat mindegyikében széles körű funkcionális változások léptek fel. Ezek az eredmények a tudósok szerint arra utalnak, hogy az agy szerkezete mellett az agyterületek közti kommunikáció is érintett lehet, főleg annál a sok-sok embernél, akik szorongással, illetve depresszióval küzdenek a Covid–19 után – olvasható a portálon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések