A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egyszerre csak az egyik agyféltekéjükkel alszanak a bálnák


A több alvást igénylő bálnaborjak biztonságáról az anyjuk gondoskodik, aki maga után vonszolja a kicsinyét


Hol és hogyan alszanak a bálnák? – erre a kérdésre keresett és talált is választ egy brit tudományos magazin.

Az IFLScience szerint mivel a bálnák nem halak, hanem emlős cetfélék, amelyek kopoltyú helyett a fejük tetején lévő lyukon keresztül, tüdővel lélegeznek, a legtöbb fajjal ellentétben nem önkéntelenül, hanem tudatosan szívják be minden lélegzetvételükkel a levegőt, ami az alvási szokásaikra is jelentősen kihat. Mivel mélyalvás közben a tudatos agyfunkciók leállnak, ez pedig a cetfélék halálát okozná, a legtöbb bálnafaj az evolúció során kifejlesztette az úgynevezett váltott agyféltekéjű alvást – írta meg az eduline.hu.

Ez azt jelenti, hogy míg az egyik agyféltekéjük álomba merül, a másik aktív marad, hogy a légzésért feleljen, mozgásban tartsa a testet, és a nyitva maradó szem segítségével az állat elkerülje az esetleges ragadozókat. Egyes fajok, például az ámbráscetek nem túl hosszú időre, de képesek a mélyebb alvásra is. Ekkor a víz felszínének közelében, függőleges pozícióba helyezkedve merülnek álomba mindössze 10–15 percre, kutatások szerint ez idő alatt egyáltalán nem lélegeznek, a biztonságukról pedig a fajtársaik gondoskodnak, akik a pihenő egyeddel együtt csoportosan sodródnak a víz felszíne alatt.

Az ennél jóval több alvást igénylő bálnaborjak biztonságáról az anyjuk gondoskodik, aki maga után vonszolja a kicsinyét, bizonyos fajoknál azonban előfordul, hogy sem a borjú, sem az anyaállat nem pihen a születést követő egy hónapban, és egész idő alatt mozgásban vannak. Ez azzal függhet össze, hogy melegvérű élőlények lévén a kisebb súlyú, kevesebb testzsírral rendelkező újszülöttek mozgás hiányában kihűlnének, és elpusztulnának a hosszabb pihenőidők alatt – olvasható a portálon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések