A hüvelyesek rendkívül egészségesek, így azokat mindenkinek be kellene illesztenie az étrendjébe. A hüvelyesek csoportjába tartozik többek között a bab, a lencse, a borsó. Ezek a táplálékok rendkívül sok tápanyagot tartalmaznak. Megtalálhatók bennük a növényi fehérjék, a rostok, a vas, a folsav, a kalcium, a magnézium, a foszfor, a kálium, a tiamin, a B6-vitamin, a riboflavin, a cink.
Ha szeretnénk megelőzni a szívbetegségeket, akkor nincs is más dolgunk, mint rendszeresen hüvelyeseket fogyasztani, ugyanis olyan tápanyagokban bővelkednek, amelyek segítenek mind a magas vérnyomás, mind pedig a magas koleszterinszint csökkentésében, amely értékek ha magasabbak, nagyobb az esély valamilyen szívbetegség kialakulására.
A hüvelyesek gazdag forrásai a rostoknak, amelyek köztudottan kötődnek a koleszterinhez, így az nem kerül a véráramba és nem tud plakkot sem képezni az artériák falán. Márpedig a koleszterinnel kapcsolatban ez az egyik legfőbb gond, ugyanis ha plakk képződik az artériák falán, akkor megnő a vérrögképződés esélye is, illetve az olyan betegségek kockázatai is fokozódnak, mint a szívinfarktus vagy éppen a stroke.
A hüvelyesek káliumban is gazdagok, amely ásványi anyagnak a vérnyomás szabályozásában van nagy szerepe, mindemellett a nátrium szintjét is segít a szervezetben kiegyensúlyozni.
A hüvelyesek tehát sok rostot tartalmaznak, amelyek az egészséges emésztést is segítenek biztosítani. A rost ugyanis „magába szívja” a vizet, és így a székletürítést könnyíti meg, azaz megakadályozza a székrekedés kialakulását. Más emésztési rendellenességek megelőzésében is a segítségünkre lehet, ilyen például a puffadás, a hasi görcsök és a fokozott bélgázképződés.
A hüvelyesek tehát magas rosttartalmuknak köszönhetően segítenek az emésztőrendszer egészségének fenntartásában. Amikor táplálékot veszünk magunkhoz, az azokban található tápanyagok is áthaladnak az emésztőrendszeren, hogy aztán a véráramba kerüljenek. Az emésztőrendszer egészségén nagyon sok múlik, hiszen minél egészségesebb az emésztőrendszer, annál több tápanyag tud felszívódni és ezáltal hasznosulni is.
A hüvelyesek általában alacsony glikémiás indexszel rendelkeznek, ami azért remek hír, mivel ha egy-egy tápláléknak magas a glikémiás indexe, akkor az hirtelen vércukorszint-ingadozást okoz, márpedig ez a közvetlen oka a magas vércukorszint és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának.
0 Megjegyzések