Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

A legfinomabb steak sütése marhahátszínből: ne válassz hozzá túl vékony húst


Te is megsütheted otthon a legfinomabb steaket, csak néhány alapszabályt tarts észben hozzá.


A legfinomabb steaket otthon is megsütheted. A lényeg, hogy a három fő szakaszból egyet se hagyj ki. Először pirítsd, utána süsd, végül locsolgasd vajfürdőben: így lesz a legfinomabb. A megadott sütési idők a medium rare állapothoz jók: a hús ilyenkor már nem véres, de a közepe piros.

Hozzávalók 4 személyre

👉 80 dkg 4 cm vastag hátszínsteak
👉 10 dkg vaj
👉 2 gerezd fokhagyma
👉 só
👉 bors
👉 olívaolaj
👉 1 ág rozmaring (elmaradhat)

Elkészítés:

A húst vágd négy vastag szeletre, és elkészítés előtt egy-két órával vedd ki a hűtőből, hogy szoba-hőmérsékletű legyen. Hideg húsból nem lesz jó a steak.

Egy száraz serpenyőt forrósíts fel. Amikor már füstöl, a húst szórd meg sóval és borssal, kend le olívaolajjal, és tedd be a serpenyőbe. Előtte ne sózd meg, és ne pácold be! Oldalanként egy-egy perc alatt piríts kérget a darabok mindkét oldalára.

Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, helyezz rá egy grillrácsot, és erre pakold a húsokat. Told 180 fokos sütőbe 12 percre. Ha kész, vedd ki a sütőből, és hagyd pihenni tíz percig.

Ugyanabban a serpenyőben, amelyben a húsra a kérget sütötted, olvaszd fel a vajat. Dobj mellé megpucolt, de egészben hagyott fokhagymagerezdeket, és ha van otthon, friss rozmaringágat is. Amikor a vaj már habzik, tedd bele a húsdarabokat, és hat-nyolc percig locsolgasd őket. A vaj közben enyhén megbarnul, és diós illatot kezd árasztani, de ez csak jót tesz neki.

A locsolgatás után szedd a steakeket egy tálra, pihentesd még néhány percig.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések