A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Madridban 80 000-en tiltakoztak a baloldali kormány ellen


Ezt a hírt valamiért megint nem találjuk a Telexen, meg a többi balliberális szennyoldalon...  


A spanyol fővárosban emberek tízezrei vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a Sanchez-kormány ellen.


Madridban több tízezer ember spanyol zászlóval a kezében tüntetett Pedro Sanchez miniszterelnök kormánya ellen – írja a RIA Novosztyi tudósítója.

A tüntetés a jobbközép Néppárt (PP), a jobboldali Vox és a balközép Polgári Párt (Ciudadanos) által támogatott különböző egyesületek kezdeményezésére jött létre.

A tüntetők ellenezték a kormány azon döntését, hogy a büntető törvénykönyv "Zendülés" cikkelyét, amely alapján a katalán függetlenségi folyamat számos vezetőjét elítélték, a "Súlyos rendbontás" cikkelyre cserélte, ami a bűncselekményért kiszabható büntetés jelentős csökkentését eredményezte.



A tüntetők szerint a hatóságok így engedményeket tesznek a szeparatistáknak, jelentősen veszélyeztetve mind az ország demokratikus értékeit, mind az alkotmányt.

A mai demonstráció néhány szervezője annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Sanchez nem tudja megóvni a spanyolokat a gazdasági válságtól, az áram, az üzemanyag és az élelmiszerkosár árának emelkedésétől.

"A demokrácia történetének legrosszabb kormányával szemben, a választóknak hazudott és az alkotmányos rend és a nemzet egységének ellenségeivel kötött sötét paktumok kormányával szemben eljutottunk oda, amit el kellett volna kerülnünk" - mondta a Vox elnöke, Santiago Abascal, a három ellenzéki párt egyetlen vezetője, aki személyesen is részt vett a tüntetésen. Ő egyébként Orbán Viktor szövetségese is.

A rendőrség szerint mintegy 80 000 ember vett részt a gyűlésen. A szervezők azonban úgy vélik, hogy ennél sokkal többen vonultak az utcára.

2017 októberében Katalóniában a Carles Puigdemont vezette Géneralitat kezdeményezésére, a spanyol hatóságok álláspontja és az Alkotmánybíróság döntése ellenére népszavazást tartottak a függetlenségről. Erre a résztvevők 90 százaléka igennel szavazott. A katalán parlament ekkor kikiáltotta függetlenségét. A spanyol kormány válaszul közvetlen kormányzást vezetett be az autonóm közösségben, és feloszlatta a parlamentet. A Generalitate több tagja, köztük Puigdemont, elhagyta az országot.

A spanyol legfelsőbb bíróság 2019-ben 12 katalán politikusra hozott ítéletet: kilencet bűnösnek találtak felbujtásban, és kilenc és 13 év közötti börtönbüntetést kaptak. Hármat bűnösnek találtak fegyelemsértésben, és pénzbírságot kaptak. Az ítélethirdetés zavargásokat váltott ki. A spanyol hatóságok azonban 2021 júniusában kegyelmet adtak a foglyoknak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések