Hirdessen itt

Savanyú káposztaleves szlovák módra: füstölt hús és kolbász fő benne


A szlovák savanyú káposztaleves füstölt hús levében fő, és elképesztően finom.


A füstölt húsos szlovák savanyú káposztaleves annyira finom, hogy északi szomszédaink a karácsonyi asztalra is szívesen teszik. Ez nem is meglepő: a kolbász, a szalonna és a füstölt oldalas mellé egy kanál erős paprikakrém és egy kevés gomba is dukál, így a végeredmény egy igazi, házias és felejthetetlen fogás.

Hozzávalók 6 személyre

👉 1 kg füstölt tarja vagy oldalas
👉 1 kg savanyú káposzta
👉 25 dkg füstölt kolbász
👉 5 dkg füstölt szalonna
👉 1 kis doboz szárított gomba (vagy 25 dkg friss gomba)
👉 1 hagyma
👉 1 teáskanál erős paprikakrém
👉 1 teáskanál pirospaprika
👉 só ízlés szerint
👉 tejföl a tálaláshoz

Elkészítés:

A füstölt húst vágd két-három darabba, öntsd fel 2,5 liter vízzel, és két óra alatt főzd puhára. Ha kész, szedd ki a léből, és hagyd kihűlni. Közben a hagymát, és ha szükséges, a gombát aprítsd fel.

A káposztát csepegtesd le, ha túl savanyúnak találod, öblítsd át, majd tedd a füstölt lébe az apróra vágott hagymával és gombával együtt. Forrald fel, majd azonnal vedd a lángot takarékra, és főzd puhára. Közben a kolbász héját húzd le, karikázd fel, fél óra múlva add a csípős paprikakrémmel együtt leveshez, és főzd tovább tíz percig.

A szalonnát kockázd fel, a zsírját olvaszd ki. Keverd el egy kiskanál pirospaprikával, és öntsd a leveshez. Kóstold meg, és ha szükségesnek látod, adj hozzá még óvatosan egy kevés sót. Tejföllel és a füstölt hússa tálald.

Nyugodtan készítsd nagy adagban, mert másnap még finomabb.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések