Hirdessen itt

A mentális egészség segítője – omega-3 zsírokban gazdag halolaj


A halolaj nem tartozik a kedvenceim közé, viszont amióta tudom, hogy mennyire egészséges, rendszeresen fogyasztom. Habár jobban kedvelem a halételeket, mint magát a halolajat, azért évente kúraszerűen halolajat is fogyasztok.


A halolaj omega-3 zsírsavakban gazdag. Ezek többszörösen telítetlen zsírok, amelyek nagyon hatékonyak és fenn tudják tartani a mentális egészséget is. Kétféle omega-3 zsírsav van a halolajban, az egyik a DHA, a másik pedig az EPA. Ez a két tápanyag csakis a halolajban és a halakban van jelen, így aki nem fogyaszt ilyen táplálékokat, nem juttatja a szervezetét ezekhez a hasznos tápanyagokhoz, és ily módon megvan az esélye a mentális és a kognitív hanyatlásnak.

Az omega-3 zsírsavaknak köszönhetjük, ha az agyunk egészséges és jól működik, hiszen ezek biztosítani tudják az agyi egészséget, illetve a normális agyi funkciókat. Hogy miért? Mind az EPA, mind pedig a DHA nagy szerepet játszik abban, hogy az agysejtek közötti kommunikáció tökéletes legyen.

Amennyiben alacsony a szervezetben az omega-3 zsírsavak szintje, ez jelentősen fel tudja gyorsítani az agyi öregedést és az agy működését is gátolhatja, illetve az agyi egészség is hanyatlani kezd.

A halolaj akkor is nagyon hasznos lehet, ha valakinél már megállapították az Alzheimer-kórt, azaz a mentális és a kognitív hanyatlás már kezdetét vette. Az omega-3 zsírsavak ugyanis javítják a kognitív képességeket, így a memóriára is pozitív hatást gyakorolnak.

A halolaj-kiegészítők rendszeres fogyasztása tehát nagyon fontos és hasznos lenne. Legfőképpen az EPA-ra van nagy szüksége az agynak, mivel ez a vegyület nemcsak a memóriára hat pozitívan, hanem még a depresszió megelőzésében is a segítségünkre lehet.

Az omega-3 zsírsavak két módon is enyhíthetik a depresszió tüneteit, egyrészt csökkentik a szervezetben a gyulladást, amely az egyik kockázati tényezője a depressziónak; másrészt fokozni tudják a szerotoninszintet, amely pedig a jó hangulatért felelős hormon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések