A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A kálium gazdag forrásai – spenót, narancs, petrezselyem


Káliumra minden embernek nagy szüksége van. Mivel a szervezetünk. nem tudja előállítani, így táplálékok útján kell ehhez az ásványi anyaghoz hozzájutnunk. A kálium nemcsak a szív egészségét tudja biztosítani, hanem a csontok egészségének fenntartásához is szükségünk van erre az ásványi anyagra. 

Mutatjuk is, milyen táplálékokkal vihetünk be káliumot a szervezetünkbe.

A bab az egyik legjobb káliumforrás amellett, hogy gazdag tárháza a rostoknak és az antioxidánsoknak is. Ezek a tápanyagok csökkenteni tudják a szervezetben fennálló gyulladást és ezzel együtt sok betegség – mint például szívbetegségek, cukorbetegség, illetve a vastagbelet érintő betegségek – kialakulásának az esélyét.

A cékla is rengeteg káliumot tartalmaz, de folsavban és mangánban is bővelkedik. Antioxidánsaival eredményesen küzd meg nemcsak az oxidatív stresszel, hanem a gyulladással is. Káliumtartalma az erek működésére gyakorol pozitív hatást, csökkenti a magas vérnyomást, így óvhat meg bennünket a szívbetegségek kialakulásától. A nitráttartalma is hasonlóan hat a szervezetünkre, emellett a teljesítmény fokozásában is aktívan részt vesz.

A spenót az egyik legegészségesebb zöldség a világon, amely nemcsak káliumot, hanem K-vitamint és mangánt is tartalmaz. A spenótban található tápanyagok biztosítják a normál anyagcserét, illetve a szem és a csontok egészségét, továbbá a normális immunvédelmet is ellátják.

A burgonya és az édesburgonya is gazdag forrása a káliumnak, ezen kívül A-vitaminban, C-vitaminban és B-vitaminokban, illetve mangánban is bővelkedik. A C- és az A-vitamin is remek antioxidánsnak számít.

A petrezselyem is nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, emellett a C-vitaminnak és a folsavnak is gazdag tárháza. Mindkét tápanyag a bőr és a szövetek egészségét hivatott biztosítani, illetve nagy szerepük van a sejtosztódásban is.

Gyümölcsök közül a narancs tartalmaz nagyon sok káliumot, valamint gazdag forrása a C-vitaminnak, az A-vitaminnak és a folsavnak, illetve egyéb antioxidánsoknak. A narancs antioxidánsai is nagyon eredményesek a szabad gyökökkel, az oxidatív stresszel szemben, és így a szívbetegségek kialakulása ellen. Ha a narancslé mellett kalciumban és D-vitaminban gazdag ételeket is fogyasztunk, akkor ezzel a csontjaink egészségét tudjuk biztosítani.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések