A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Puha krumplis pogácsa hagyományos kelt tésztából: ahogy a régi nagymamák készítették


Ha így készíted a krumplis pogácsát, foszlós, puha és ellenállhatatlan lesz.


A hagyományos krumplis pogácsa nem éppen diétás készítmény, hiszen a kelt tésztába még egy jó adag zsír is kerül. Ez felel a pogácsa különleges puhaságáért. Ha olyan péksütit szeretnél készíteni, amit utána még mindenki sokáig emlegetni fog, ezzel a módszerrel garantált a siker.

Hozzávalók 15 darabhoz

👉 50 dkg liszt
👉 40 dkg krumpli (hámozva mérve)
👉 10 dkg vaj
👉 10 dkg zsír
👉 2.5 dkg élesztő
👉 1 tojás
👉 1 púpozott teáskanál só
👉 1 mokkáskanál cukor
👉 0.5 dl tej
👉 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

A krumplit sós vízben főzd ki. Ha kész, szűrd le, még melegen törd össze, és hagyd kihűlni. A lisztet szitáld az áttört krumplihoz. Az élesztőt futtasd fel langyos, cukros tejben. A krumplis liszthez add hozzá a tojást, a zsírt, a kockákra vágott vajat, és a tál egyik oldalára egy-másfél teáskanál sót. A felfuttatott élesztőt a tál másik oldalára öntsd, hogy ne érintkezzen a sóval. A tésztát kézzel jól dolgozd ki. A krumpli fajtájától függően előfordulhat, hogy még egy kevés liszt szükséges lesz hozzá. Amikor már egynemű, és az edény falától elválik, takard le, és egy óra alatt keleszd a duplájára.

Ha megkelt, nyújtsd ki egyujjnyi vastagságúra. A tésztát egy éles késsel a tetején vagdosd be, és egy nagyobb pogácsaszaggatóval szaggasd ki. Helyezd el a darabokat egymás mellett egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. A visszamaradt tésztát újra gyúrd össze, nyújtsd és szaggasd ki. Kend le a tetejét felvert tojással, és pihentesd nagyjából húsz percig.

Közben a sütőt melegítsd elő 190 fokra. Amikor a sütő bemelegedett, és a formázott tészta is kelt még egy kicsit, kend le a tetejét újra tojással, és told a sütőbe. Nagyjából 20-30 perc kell neki. Amikor a teteje már szép aranybarna, vedd ki a sütőből, és ellenőrizd le az alját, hogy az is megsült-e. Ha igen, akkor készen van. Várd meg, amíg kihűl, és utána fogyaszd.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések