A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A tökéletes linzertészta titka: ezekkel az arányokkal lesz igazán omlós


A tökéletes linzertészta titka a hozzávalók arányában és hőmérsékletében rejlik.


Ha ismered a tökéletes, omlós linzertészta elkészítésének módját, finomabbnál finomabb kekszeket, pitéket, sütiket állíthatsz össze a segítségével. Az alapvető hozzávalókon kívül tehetsz még hozzá joghurtot, tojást is, hogy lágyítsd a masszát.

Hozzávalók 4 személyre

👉 30 dkg liszt
👉 20 dkg vaj
👉 10 dkg cukor
👉 1 tojássárgája
👉 tejföl, joghurt, plusz tojássárga, ha szükséges

Elkészítés:

Az alap linzertészta készítése a 3:2:1 szabályon alapul, vagyis egy tojáshoz egy rész cukor, két rész vaj és három rész liszt kerül. Arról megoszlanak a vélemények, hogy egész tojást kell-e bele használni, vagy csak sárgáját. Az egész tojás dúsabb, de a fehérje gyakran keményebbé, törékenyebbé teszi a tésztát.

A legfontosabb, hogy a vaj készítés közben ne olvadjon meg, mert akkor a liszt magába szívja a zsiradékot. Hogy ezt elkerüld, célszerű a vajat előre felkockázni, így könnyebben és gyorsabban lehet dolgozni vele, és a többi hozzávalót is amennyire lehet, hideg állapotban adni a tésztához. Legjobb módszer, ha kézi robotgéppel kevered össze, így biztos, hogy a vaj nem fog megolvadni. Robotgéppel morzsalékos tésztát fogsz kapni, ezt egy deszkán kézzel pillanatok alatt egyneművé gyúrhatod. A sütni kívánt süti jellegétől függően adhatsz hozzá még egy plusz tojássárgát vagy egy-két kanál tejfölt, joghurtot is.

Miután összeállítottad a tésztát, csavard folpackba, és pihentesd a hűtőben fél-egy órát. Ennél hosszabb időre nincs szükség. A pihetetési idő leteltével nyújtsd ki, szaggass belőle kekszeket, vagy egyben helyezd egy tepsi- vagy piteformába. Általában nagyon hamar megsül: a keksz formájú linzernek elég 160 fokon tíz perc. A piték több időt igényelnek, de ezeket sem szabad túlsütni: amikor szép színt vesznek fel, veheted is ki őket a sütőből.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések