Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

 Túrós pite vajas gyúrt tésztából: pont, ahogy a mama készítette


A vajas tésztából gyúrt túrós pite alul és felül omlós, a két lap pedig krémes tölteléket rejt.


Nincs is finomabb vasárnapi sütemény a túrós piténél. A hagyományos, vajas gyúrt tészta lágyabb lesz, ha mindössze egy egész tojással kevered el, a másiknak pedig csak a sárgáját adod hozzá. Az alábbi arányokkal egy nagy tepsi sütit süthetsz: ha kevesebben vagytok, nyugodtan felezd el az adagot.

Hozzávalók 6 személyre

A tésztához
👉 50 dkg liszt
👉 25 dkg vaj vagy margarin
👉 15 dkg cukor
👉 1 csomag sütőpor
👉 1 egész tojás
👉 1 tojássárgája

A töltelékhez
👉 50 dkg túró
👉 8 dkg porcukor
👉 3 tojás
👉 1 csomag vaníliás cukor
👉 1 nagy evőkanál tejföl
👉 1 citrom reszelt héja

A tetejére
👉 1 felvert tojás

Elkészítés:

A tésztához való lisztet keverd el a sütőporral, majd morzsold el a felkockázott hideg vajjal vagy margarinnal. Gyorsan dolgozz, hogy a vaj ne olvadjon el. Add hozzá az egész tojást és a tojássárgát, valamint a cukrot, és gyúrj belőle sima, egyenletes tésztát. Készíts belőle két egyforma gombócot, csavard őket folpackba, és pihentesd a hűtőben egy órát.

Amíg a tészta pihen, állítsd össze a tölteléket. A túrót villával törd össze, és keverd el a porcukorral, a vaníliás cukorral, a tejföllel és a reszelt citromhéjjal. A tojásokat válaszd ketté, a fehérjéből verj kemény habot, a sárgáját add a túrós keverékhez, végül az egészet forgasd össze a tojáshabbal.

Az egyik tésztaadagot lisztezett deszkán nyújtsd ki akkorára, hogy egy nagyobb tepsi alját kibélelje. Oszd el rajta a túrókrémet, majd fedd be a másik, kinyújtott tésztalappal. Villával szurkáld meg, kend le felvert tojással, és nagyjából 35 perc alatt süsd aranyszínűre.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések