A sűrű karfiolkrémlevest növényi tejjel is készítheted, ebben az esetben teljesen vegán fogást kapsz.
Igazi őszi finomság a melengető, sűrű karfiolkrémleves, amelyet egy kevés sárgarépa tesz enyhén édeskéssé. A legfinomabb ízek elérése érdekében először süsd meg a karfiolt sütőben. A hígításhoz kókusztejet is használhatsz, így akkor is fogyaszthatod, ha bármi okból kerülöd a tejtermékeket.
Hozzávalók 4 személyre
👉 50 dkg karfiol
👉 7.5 dl alaplé
👉 2 dl kókusztej (vagy bármilyen növényi tej)
👉 1 evőkanál currypor
👉 1 teáskanál füstölt paprika
👉 1 teáskanál fokhagymapor
👉 1 teáskanál őrölt gyömbér
👉 1 dl olívaolaj + 1 evőkanál
👉 1 hagyma
👉 1 sárgarépa
👉 1 csokor petrezselyem
👉 késhegynyi chili
👉 só
👉 bors
Elkészítés:
A karfiolt szedd rózsáira, és alaposan mosd meg. Az egy deci olívaolajat keverd el a curryporral, a füstölt paprikával, a fokhagymaporral és a gyömbérrel. Forgasd meg benne a karfiolrózsákat, és egyengesd el őket sütőpapírral kibélelt tepsiben. Told 200 fokos sütőbe 20 percre, amíg szépen megpirulnak.
Közben a hagymát aprítsd fel, és kevés olívaolajon párold üvegesre. A sárgarépát pucold meg, add a hagymához, és pirítsd jól össze. Öntsd fel alaplével, sózd, borsozd, szórd meg ízlés szerint egy kevés chilivel, és kezdd el összefőzni. Ha a karfiol megsült, add hozzá azt is, így főzd addig, amíg minden puha lesz. Turmixgépben vagy botmixerrel pürésítsd, majd öntsd fel a kókusztejjel, szórd meg felaprított petrezselyemmel, és forralj egyet még rajta. Tálald pirítóssal vagy házi krutonnal.
0 Megjegyzések