Kevesen tudják, de a fehérbab hüvelyéből vízhajtó tea készíthető, így nem érdemes kidobni a héját.
A fehérbab hajának, azaz hüvelyrészének, latinul phaseoli pericarpium, a szervezetre gyakorolt hatását már régóta vizsgálják, a hagyományos népgyógyászatban több száz éve alkalmazzák.
Az igen magas fehérjetartalommal bíró hüvelyes zöldség a magyar gasztronómiában is előkelő helyen szerepel, elég csak a babgulyásra gondolni. Akik héjastól veszik meg, azoknak érdemes félretenni, szárítani a babhüvelyeket, mert nagyon értékes vízhajtó tea készíthető belőle.
A babhéj flavonoidokban bővelkedik, krómot, kolint, káliumot és aminosavakat is tartalmaz, 1608 óta ismert vizelethajtó hatása miatt valóban segít megszabadulni a feleslegesen elraktározott, pangó víztől, krómtartalmának hála pedig csökkenti, stabilizálja vércukorszintet.
Rutintartalma is kiemelkedő, de szaponintartalma is jelentős, ezeknek köszönhetően befolyásolja a vizelet termelődését, és segít megelőzni különböző húgyúti betegségek kialakulását is.
A babhüvelytea kapható előrecsomagolt formában is, de zöldségeseknél, boltokban időnként a héjával együtt megvásárolható, utóbbi esetben várd meg, míg teljesen elszárad. Csak a fehér héjú babfajtáknak bír a hüvelye gyógyhatással.
Elkészítése
Elkészítéséhez 5 deciliter forró vízbe tegyél két evőkanál babhéjat, ezután alacsony lángon melegítsd tovább még 2 percig. Miután levetted a tűzről, hagyd 20 percig állni, és minden étkezés után nagyjából fél órával igyál belőle 1-2 decilitert.
Fontos tudni, hogy a kész tea nem tárolható sokáig, 12 óra után már nem ajánlott a fogyasztása. A kúra 2 hónapon keresztül tartható, utána legalább 10 napot kell szüneteltetni. Cukorbetegség esetén érdemes konzultálni a kezelőorvossal és rendszeresen ellenőrizni a vércukorszintet is.
0 Megjegyzések