Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

 A klasszikus Rákóczi-túrós receptje: így lesz a tetején tökéletes a tojáshab


A Rákóczi-túrós a ropogósra sült tojáshabnak és az isteni finom túrókrémnek köszönhetően annyira finom.


A legfinomabb Rákóczi-túrós titka az omlós alap, a krémes túrótöltelék és a felül ropogós, belül lágyan remegő sült tojáshab. Ha szeretitek, a mazsolát se spórold ki belőle.

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához
👉 20 dkg liszt
👉 12 dkg vaj
👉 8 dkg cukor
👉 2 tojássárgája
👉 1 csomag vaníliás cukor
👉 0.5 csomag sütőpor
👉 vaj a tepsi kikenéséhez

A túrókrémhez
👉 20 dkg túró
👉 10 dkg porcukor
👉 2 tojás
👉 1.5 evőkanál gríz
👉 1 citrom reszelt héja
👉 mazsola ízlés szerint
👉 2 evőkanál sárgabaracklekvár a kenéshez

A tojáshabhoz
👉 10 dkg cukor
👉 2 tojásfehérje

Elkészítés:

A tésztához a lisztet keverd el a sütőporral és a cukrokkal, majd morzsold el a vajjal. Két tojást válassz ketté, a sárgáját add a tésztához, a fehérjét tedd félre a habhoz. Dolgozd össze, és tedd a hűtőbe fél órát pihenni. A pihentetési idő végeztével vedd ki a hűtőből, lisztezett deszkán nyújtsd ki, egyengesd el egy kivajazott 20x30 centis tepsiben vagy egy 26 centi átmérőjű tortaformában, és 180 fokos sütőben 14-15 perc alatt süsd elő.

Közben a túrókrémhez való tojásokat válaszd ketté. A fehérjéből verj kemény habot. A sárgáját keverd el az áttört túróval, a grízzel, a reszelt citromhéjjal és a mazsolával, majd forgasd hozzá a felvert tojáshabot. Az elősütött tésztát vedd ki a sütőből. Kend meg baracklekvárral, és oszd el rajta a túrókrémet. Told vissza a sütőbe 25 percre. Közben a félretett tojásfehérjét verd habbá. Amikor már megnőtt, fokozatosan adagold bele a cukrot, és így verd tovább, amíg fényes lesz. A sütit vedd ki a sütőből, és tekerd le a hőmérsékletet 120 fokra. A tojáshabot egyengesd el a túrókrém tetején. Ha szeretnéd, habzsákból szép mintákat is nyomhatsz rá. Tedd vissza a sütőbe nagyjából húsz percre, amíg a tojáshab megszárad, és a teteje kicsit megbarnul.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések