Hirdessen itt

Sztrájk, élőlánc, hídfoglalás – ma az egész országban cirkuszolnak a komcsi tanárok

Október 5-én szerdán, az oktatás világnapján valóban egész nap a tanárok ügye lesz a középpontban. 

Reggel országos sztrájk, élőláncos demonstrációk vidéken és a fővárosban, flashmob, délután hídfoglalás és este koncerttel egybekötött tüntetés a Kossuth téren.

Országos sztrájk, polgári engedetlenség


Szerdán országos pedagógussztrájk lesz, amit eredetileg a két szakszervezet, vagyis a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) együtt szervezett, de végül ez utóbbi visszalépett, mert szerintük túl kevés idejük maradt a kivitelezésre.

A PDSZ viszont azt javasolja, hogy szerdán mindenhol az országban legyen egységes sztrájk. Ehhez sok iskola csatlakozott, Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja lapunknak azt írta: náluk eddig 13 ezernél is több pedagógus jelezte a csatlakozását. Szerinte meg fogja közelíteni a részvétel a tavaszi országos sztrájkot, amelyen körülbelül 28 ezer pedagógus sztrájkolt. A probléma szerinte ismét az, hogy a tankerületek fenyegetésekkel próbálják ellehetetleníteni a törvényes munkabeszüntetést.

Várhatóan több tanár nem egész nap fog sztrájkolni, hanem a polgári engedetlenséget választja és részt vesz más akciókban.

A tanév kezdete óta a tanárok kétféleképpen tiltakoztak az egyéb akcióik mellett a közoktatás problémái miatt: polgári engedetlenséggel és sztrájkkal. A kettő között az a különbség, hogy a sztrájk jogszabályban rögzített törvényes tiltakozás, a polgári engedetlenség nem.

Élőlánc, flashmob, petícióátadás


A tanárok mellett a szülők is terveznek akciókat szerdára, így szeretnének szolidaritást vállalni a pedagógusokkal. Szerda reggel több helyen élőlánccal vagy flashmobbal fogják felhívni a figyelmet a közoktatás problémáira.

Budapesten reggel 7-7:20-ig a Móricz Zsigmond Gimnáziumnál terveznek élőláncot szülők, diákok közösen. A Facebookon azt írják: „Minden szülőt, diákot és együttérző embert várunk fekete ruhában, hogy közösen lépjünk fel a tanárok mellett és a jövőnkért".

Csepelen 7:15-től „Nincs tanár, nincs jövő!" címmel szerveződik szolidaritás a tanárok mellett, a Jedlik Ányos Gimnázium, a Móra Ferenc és a Vermes Miklós Általános Iskolák között szeretnének a résztvevők élőláncot alkotni.

Hasonló megmozdulás lesz Szegeden is 7:30-kor, a szegedi SZC Gábor Dénes Technikumnál és a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium előtt, a szervezők azt írják: a cél az, hogy felhívjuk a figyelmet az oktatásban érintettek nehézségeire, az oktatási rendszer súlyos gondjaira.

Budapesten reggel 7:30-kor az Eötvös József Gimnázium és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanári karának jelentős része, támogató szülők és diákok vesznek részt egy közös eseményen. A tervek szerint egy nyilatkozatot szeretnének felolvasni az összegyűlt tömegnek, majd képet készítenek.

A Karinthy Frigyes Gimnáziumban 7:45-kor kezdődik az élőlánc, amiben szülők, diákok, tanárok vesznek részt. A terv az, hogy mindenki visz egy vödröt otthonról, ezekkel állják körbe az iskolát fekete ruhában. A vödörrel azt szeretnék kifejezni, hogy az iskola számos terme, folyosója, mellékhelyisége, tanárija évek óta beázik. 8:30-tól egy performance-t terveznek.

Budapesten egészen a Ferenciek terétől a Keleti pályaudvarig tartó élőláncot terveznek a demonstrálók 7:45-9:00 között.

„Ha szülőként és diákként nem állunk ki a tanáraink mellett, akkor elbukik mindaz, amit eddig elértek a pedagógusok"

– olvasható az esemény Facebook-oldalán. A diákok és szülők kezdeményezésükben azt követelik, hogy vonják vissza a már kirúgott kölcseys tanárok felmentését.

Emellett a Madách téren is lesz egy flashmob reggel 9 órától. Több iskola összehangolt szervezésében, pedagógusok, az őket segítő munkatársak, diákok, szülők fognak részt venni a körülbelül 30 perces eseményen.

Veszprémben pedig egész nap helyi megmozdulásokra és élőláncra kell számítani. Tervben van még tiltakozás Óbudán, Budaörsön, Sopronban, Budakalászon és a Széll Kálmán téren is.

Délután három óra körül a szakszervezetek fognak petíciót átadni az alapvető jogok biztosának fővárosi és területi hivatalainál. Többek között Budapesten, Győrben, Miskolcon és Pécsett. A szakszervezetek sztrájkot támogató petícióját több mint hetvenezren írták alá.

Hídfoglalás, koncert/tüntetés


Délután ötre a diákok szerveztek hídfoglalást, a Margit-hidat szeretnék elfoglalni. Az esemény menetrendje szerint a nyitóbeszédek után láncot alkotva fognak felvonulni és elfoglalni a hidat, majd tánc és éneklés következik. Ezután a szervezők krétákat fognak kiosztani, ezek segítségével a résztvevők otthagyhatják üzeneteiket az aszfalton. Végül 18:50-kor lesz vége az eseménynek, és a résztvevők a tervek szerint együtt vonulnak át a Kossuth térre.

A Parlament elé este hét órára a noÁr Mozgalom és a Tanítanék Mozgalom közösen szolidaritási koncerttel egybekötött tüntetést szervezett a pedagógusokért. Az esemény Facebook-oldalán azt írták: az október 5-i koncertre meghívott fellépők olyan zenészek, zenekarok, művészek és ismert emberek lesznek, akik szívükön viselik a pedagógusok, diákok és mindannyiunk közös jövőjét. Bár az esemény ingyenes, de a befolyt adományokból pótolni szeretnék többek között a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusok kieső bérét. A koncerten fellép például Péterfy Bori és a Kiscsillag zenekar is.

Közben Szegeden, a Széchenyi téren is lesz este 6-tól demonstráció, a résztvevők együtt szeretnének kiállni a minőségi oktatásért és a pedagógusok megbecsültségéért.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések