A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Oldja a stresszt, könnyíti az emésztést: ezért olyan egészséges a szerecsendió

Tökéletesen harmonizál sok édes süteménnyel, és ízletesebbé teszi a friss forralt bort: a szerecsendió fűszerként a konyhában ugyan - legfőképp a fogyaszthatóságának mennyisége miatt - csak csekély, de annál értékesebb szerepet játszik. Ugyanis akárhányszor eszel vagy iszol valamilyen vele gazdagított finomságot, egyúttal a szervezetedet is erősíted.

Éppen ezért a te konyhádban is állandó helyet érdemel.

Milyen fűszer a szerecsendió?

A szerecsendió szigorúan véve egyáltalán nem dió, mert nem diófáról származik, és a diója sem igazi dió, hanem mag. Eredetileg az indonéz Banda-szigetekről származik, napjainkban pedig többnyire Afrikából vagy Dél-Amerikából importálják Európába. A reszelt szerecsendió intenzív és fűszeres aromát hagy a nyelven, kis mennyiségben pedig – a rendkívül sok pozitív hatása miatt – mondhatni kötelező a fogyasztása - írja a bien.hu.

Egy csipetnyi belőle remekül feldobja a forralt bort, a gin tonikot, az édes kekszeket, de olyan ételeknek is megadja azt a bizonyos pluszt, mint a burgonyapüré, a besamel szósz, a kompót vagy a rizspuding. A legjobb frissen reszelve, de por, olaj és vaj formájában is kapható. Ami pedig a legjobb benne, hogy számos létfontosságú ásványi anyagot, például kalciumot, káliumot, cinket, folsavat, vasat és magnéziumot is tartalmaz.

Hogyan hat a szervezetre?

Segíti a gázképződést

Az ayurvédikus gyógyászatban a szerecsendiót évszázadok óta használják természetes gyógymódként gyomor- és bélrendszeri problémákra, napjainkban pedig már tudományosan is alátámasztott, hogy tartalmaz olyan összetevőket, amelyek hasmenés elleni gyógyszerként hatnak. Egyúttal a puffadást is enyhíti, így kényelmesen és felszabadítóan ellazíthatod vele a gyomrodat.

Gyulladáscsökkentő hatású

Az egész világon egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a gyulladáscsökkentő élelmiszerek, ami annak is betudható, hogy sok gyulladás észrevétlenül terjed a szervezetben, és súlyos betegségekhez vezethet. A szerecsendió is egyike ezeknek, mivel kitűnő gyulladáscsökkentő. és még fel nem ismert gyulladásos betegségek esetén is segíthet. A tudomány jelenlegi állása szerint ez a természetes festékanyagának, a kvercetinnek köszönhető.

Segít az alvási problémákon

Legyen szó stresszről, aggodalomról vagy izgatottságról, egy csésze forró tej egy csipet szerecsendióval csodákra képes napközben és akkor is, ha aludni szeretnél. Ami fontos, hogy a szerecsendiót ne csak beletedd a tejbe, hanem forrald fel benne, mert csak melegítés hatására szabadulnak fel belőle olyan illóolajok és vízben oldódó anyagok, amelyek nyugtatóan hatnak az idegekre, és segítik az elalvást.

Antidepresszánsként is hatásos

A szerecsendió természetes antidepresszánsként is alkalmazható. Képes ugyanis bizonyos neurotranszmittereket, azaz hírvivő anyagokat stimulálni, amelyek pedig befolyásolják a boldogsághormonok, például a szerotonin és a dopamin termelődését. A folyamatnak hangulatjavító hatása van, egyúttal tehát a depressziós érzéseket is enyhíti.

Erre figyelj, hogy ne adagold túl

Mind az íz, mind az egészségügyi előnyök élvezése érdekében csak egy csipetnyi szerecsendiót használj egyszerre. Ennél többet ne is fogyassz belőle naponta, mert öt grammtól már mérgező az emberi szervezetre. Nagy dózisban fogyasztva pszichoaktív hatása is van, a miriszticin nevű összetevője ugyanis a májban amfetaminná alakul, ami egy bizonyos mennyiséget meghaladva hallucinációkat is okozhat.

A túladagolásának következménye lehet még az álmosság, szájszárazság, a szívritmuszavar vagy hányinger is, így mindenképpen figyelj oda, hogy soha ne fogyassz belőle egy csipetnél többet. Ha ehhez ragaszkodsz, akkor nincs okod aggodalomra, hiszen ilyen kis mennyiségben semmiképpen sem káros – éppen ellenkezőleg. Így tehát, ha még nincs szerecsendiód otthon, a legközelebbi bevásárlás alkalmával mindenképpen szerezz be belőle.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések