A savanyú vetrece sertés- vagy marhahúsból készül, és hagyományosan jó tejfölösen kínálják.
Az erdélyi savanyú vetrece leves karakteres ízét a hozzáadott citromnak köszönheti, miközben a sok-sok marha vagy sertéshústól annyira kiadós. Olyan sűrű, hogy komplett főfogásként is megállja a helyét.
Hozzávalók 4 személyre
👉 80 dkg marhahús vagy sertéscomb
👉 10 dkg füstölt szalonna
👉 4 babérlevél
👉 3 gerezd fokhagyma
👉 2 dl száraz fehérbor
👉 2 dl tejföl
👉 1 nagy hagyma
👉 1 paradicsom
👉 1 teáskanál pirospaprika
👉 1 teáskanál mustár
👉 1 citromleve
👉 só
👉 bors
👉 1 evőkanál liszt
Elkészítés:
A szalonnát kockázd fel, olvaszd ki a zsírját, majd szedd ki és tedd félre. Közben a húst csíkozd fel, sózd és borsozd meg. A visszamaradt szalonnazsíron piríts kérget a húsdarabokra, majd terítsd el rajta a felcikkezett hagymát és az apróra vágott fokhagymagerezdeket, és így kevergesd néhány percig. Utána húzd le a tűzről, és keverd el a pirospaprikával. Dobd rá a nagyon picire szeletelt paradicsomot, a babérlevelet, öntsd fel borral, keverd el, és adj hozzá annyi vizet, hogy jól ellepje. Kicsit sózd és borsozd még utána, és lassú tűzön kezdd el főzni. A sertésnek egy óra kell, hogy megpuhuljon, a marhának nagyjából két és fél. Az időközben elfővő levet folyamatosan pótold. A főzési idő vége felé add hozzá a citrom levét valamint a mustárt. Amikor már az egész megpuhult, a lisztet keverd el a tejföllel, adj hozzá egy-két evőkanállal a főzővízből is, és ezzel sűrítsd be a levest.
Az erdélyi savanyú vetrece leves karakteres ízét a hozzáadott citromnak köszönheti, miközben a sok-sok marha vagy sertéshústól annyira kiadós. Olyan sűrű, hogy komplett főfogásként is megállja a helyét.
Hozzávalók 4 személyre
👉 80 dkg marhahús vagy sertéscomb
👉 10 dkg füstölt szalonna
👉 4 babérlevél
👉 3 gerezd fokhagyma
👉 2 dl száraz fehérbor
👉 2 dl tejföl
👉 1 nagy hagyma
👉 1 paradicsom
👉 1 teáskanál pirospaprika
👉 1 teáskanál mustár
👉 1 citromleve
👉 só
👉 bors
👉 1 evőkanál liszt
Elkészítés:
A szalonnát kockázd fel, olvaszd ki a zsírját, majd szedd ki és tedd félre. Közben a húst csíkozd fel, sózd és borsozd meg. A visszamaradt szalonnazsíron piríts kérget a húsdarabokra, majd terítsd el rajta a felcikkezett hagymát és az apróra vágott fokhagymagerezdeket, és így kevergesd néhány percig. Utána húzd le a tűzről, és keverd el a pirospaprikával. Dobd rá a nagyon picire szeletelt paradicsomot, a babérlevelet, öntsd fel borral, keverd el, és adj hozzá annyi vizet, hogy jól ellepje. Kicsit sózd és borsozd még utána, és lassú tűzön kezdd el főzni. A sertésnek egy óra kell, hogy megpuhuljon, a marhának nagyjából két és fél. Az időközben elfővő levet folyamatosan pótold. A főzési idő vége felé add hozzá a citrom levét valamint a mustárt. Amikor már az egész megpuhult, a lisztet keverd el a tejföllel, adj hozzá egy-két evőkanállal a főzővízből is, és ezzel sűrítsd be a levest.
0 Megjegyzések